В зимовий період року в наших широтах люди споживають вкрай мало фруктів, овочів та зелені, через що до весни велика кількість українців відчуває на собі прояви авітамінозу.
Журнал Житомира розповість більше про весняний авітаміноз, його симптоми і наслідки, а головне — як поповнити необхідний організму запас вітамінів.
Симптоми весняного авітамінозу та його причини
Весняний авітаміноз — це дефіцит вітамінів, який можна гостро відчути з настанням тепла. Його симптоми помітні зовні:
- Ламке волосся та його випадіння;
- Сухість шкіри, лущення, висипання;
- Акне;
- Лущення шкіри рук;
- Червоні очі;
- Кровоточивість ясен;
- Набряклість тіла та обличчя;
- Рецидиви герпесу, тріщини в куточках рота;
- Кератоз (червоні чи білі горбки на шкірі);
- Екземи та дерматити.
Фото: соціальні мережі/daily-med.com.ua
Яскраво проявляється весняний дефіцит вітамінів і на психічному стані людини:
- Сонливість;
- Хронічна втома;
- Швидка втомлюваність;
- Розлади сну;
- Дратівливість;
- Зниження лібідо.
Фото: Adrian Swancar
Серед інших симптомів авітамінозу лікарі відзначають і такі:
- Підвищена пітливість;
- Прискорений пульс;
- Бліда шкіра;
- Задишка;
- Підвищений, чи навпаки, знижений апетит;
- Відчуття холоду;
- Мʼязові болі та судоми.
Головною причиною виникнення весняного авітамінозу є харчування із недостатнім вмістом корисних елементів. Взимку українці споживають вкрай мало свіжих овочів та фруктів, їх привозять з-за кордону, вирощують у штучних умовах, в них нерідко додають хімікати для кращого зберігання, консервовані продукти втрачають свою користь за певний період зберігання. Все це стає причиною нестачі вітамінів у раціоні.
Як підвищити рівень вітамінів в організмі
Щоб подолати весняний авітаміноз головним чином слід скорегувати своє харчування. Воно повинно бути різноманітним: складатися із різних видів круп, мʼяса, риби, овочів, фруктів, горіхів та зелені. Ось кілька порад від лікарів стосовно харчування:
1. Взимку та весною сніданок повинен бути поживним, містити багато калорій. Це допоможе організму уникнути виснаження через холод та напругу. Більше того, поживний сніданок посилює імунітет.
Фото: men.24tv.ua
2. При весняному авітамінозі у раціон харчування обовʼязково повинні входити кисломолочні продукти без цукру та інших добавок. Також варто включити свіжу зелень, фрукти та овочі. Тут слід наголосити, що овочі та ягоди краще купувати швидкозаморожені. Вони найкраще зберігають свої якості.
3. В меню варто включити рибу та морепродукти. Вони чудово поєднуються із салатами та тушкованими овочами, що також збільшує кількість вітамінів.
4. Взимку та навесні дуже важливо споживати мʼясо. В його складі є цинк, дефіцит якого стає причиною зниження імунітету.
5. Особливу увагу варто приділити напоям, які споживаються у холодний період року. Краще відмовитись від кави, пакетованого чаю, солодких напоїв та алкоголю. Перевагу слід надати травʼяним настоям, ягідним зборам, листовому чаю.
6. Ефективними джерелами антидепресивних вітамінів є яйця, житнє борошно, вівсянка, нешліфований рис, субпродукти, квасоля, дріжджі.
7. Солодкі пундики краще замінити на сухофрукти: фініки, чорнослив, курагу, родзинки. Вони добре втамовують голод та насичують організм корисними елементами.
8. Увагу варто звернути на сезонні фрукти: апельсини, хурму, грейпфрути, мандарини.
Фото: Unsplash
Весняний авітаміноз у дітей: як уникнути та подолати
Окремої уваги заслуговують діти, адже робота їх організму відрізняється від дорослих. Батьки можуть помітити, що весною діти часто хворіють, легко підхоплюють різні віруси та інфекції. Все це через авітаміноз та спричинену ним слабкість імунітету. Щоб уникнути негативних наслідків авітамінозу варто слідувати наступним правилам:
- Створювати збалансований та різноманітний раціон. В ідеалі прийом їжі дитини повинен включати: злаки, білок, молочні продукти, фрукти та овочі.
- Половина тарілки дитини повинна бути заповнена овочами та фруктами. Залежно від віку дитини, вона повинна вживати 1-3 чашки овочів за день. Щодо фруктів, то їх частина повинна бути не меншою за 1-2 чашки на день.
- Нестачу кальцію допоможуть уникнути кисломолочні продукти.
- Обовʼязковою частиною раціону повинні бути цільнозернові продукти: коричневий рис, вівсянка, цільнозерновий хліб.
- Білок є необхідною складовою харчування дитини. Він міститься у курці, індичці, рибі, яловичині, яйцях, бобах, горіхах.
Фото: vansiton.ua
Додаткові джерела вітамінів
Нерідко, як дорослим, так і дітям, спеціалісти рекомендують придбати вітамінний комплекс. У важких випадках лікарі навіть рекомендують внутрішньомʼязове введення певних груп вітамінів. Проте, краще перед цим порадитись із лікарем та переконатись, що відповідних вітамінів у організмі справді недостатньо. У гіршому випадку, прийняття харчових добавок та медикаментів може спричинити гіпервітаміноз, що також не є корисним чи приємним.