Потреба у донорах всіх груп крові нині є в Житомирському обласному центрі крові.
Про це заклад інформує на своїй сторінці у мережі фейсбук.
“Запрошуємо вас подарувати комусь шанс і надію на життя. Для вас ми працюємо кожну 2 і 4 суботи місяця. В листопаді це 09.11 та 23.11 з 9:00 до 13:00”, — йдеться у повідомленні.
Що не рекомендують їсти перед донацією?
Склад раціону, вживання алкоголю чи ліків можуть вплинути на певні показники крові. Тому фахівці Донор.UA радять перед донацією виключити або обмежити споживання наступних продуктів:
- молочні продукти та яйця – за добу до донації;
- горіхи, фініки та банани – 24 год;
- соління – 24 год;
- ковбасні вироби – 36 год;
- копчена, гостра, пряна та смажена їжа – 48 год;
- буряк – 48 год;
- чипси, сухарики, халва, насіння, снеки, солодкі магазинні напої, кетчуп, майонез, інші магазинні соуси та маринади – 48 год;
- алкоголь, енергетичні напої – 48 год;
- чорниця – 72 год;
- лікарські засоби – 24-72 год, щодо винятків краще порадитися з лікарем.
Куріння – ворог здоров'я не тільки донора, а й пацієнта, який отримує таку кров. Утриматися від паління слід мінімум за дві години до донації та дві години після.
Небажано також перед здачею крові пити каву – принаймні протягом 4-5 годин. Оскільки кофеїн звужує судини, у донора може бути важче взяти необхідну кількість крові. Утриматися від кавування варто також протягом 12 годин після донації, так як кофеїн має сечогінний ефект, а для донора важливо підтримувати достатню кількість рідини в організмі, аби швидше та якісніше відновити кров.
Якщо ви можете здати кров:
- Зверніться до центру крові за адресою м. Житомир, вул. Кибальчича 16
- Обов'язково повідомте медперсонал про ваш резус-фактор.
- Приділіть не багато свого часу — це може врятувати чиєсь життя.
Контакти для донорів: +380638221962 або +38041233302