З даними Держпродспоживслужби в Житомирській області, з початку 2023 року на Житомирщині сталося 6 випадків харчових отруєнь внаслідок зараження ботулізмом.
Про це повідомляє Житомирська ОВА.
Що таке ботулізм. Як потрапляє до організму
Ботулізм — це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м'яса, риби, рідше — овочів.
Потенційну небезпеку становлять усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.
«Ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти», — наголошують у МОЗ України.
Ще одним джерелом ботулізму може стати вʼялена чи копчена риба та будь-які мʼясні вироби. Це трапляється у випадку недотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.
Як вберегтися
Щоби вберегтися від ботулізму слід уникати:
- в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
- м’ясних та грибних консервів;
- консервів домашнього виробництва;
- продуктів, умови зберігання яких викликають сумніви.
Симптоми зараження ботулізмом
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 год після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 год) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.
Симптоми ботулізму:
- порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
- сильно виражена сухість у роті;
- важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
- підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
- запаморочення;
- короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
- ураження м’язів шиї та кінцівок.
За найменшої підозри на отруєння ботулізмом слід негайно звернутись до медичного закладу.