23 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Влада
  • Порошенко підписав закон про перейменування УПЦ МП

Порошенко підписав закон про перейменування УПЦ МП

  • 22 грудня, 2018 16:34
  • 1
Президент України Петро Порошенко підписавзакон, який зобов'язує Українську православну церкву Московського патріархату (УПЦ МП) в своїй назві вказати приналежність до Російської православної церкви (РПЦ).

Згідно з текстом документа, релігійна організація, яка входить в структуру релігійної організації з центром в державі, що вчинила військову агресію проти України і тимчасово окуповала її територію, зобов'язана в назві відображати належність до такої релігійної організації за межами країни.

Закон також обмежує доступ священнослужителів УПЦ МП в частини, об'єднання Збройних сил та інших військових формувань України.

"Люди мають конституційне право вільного вибору віросповідання. Зазначені зміни в закон створюють кращі умови для реалізації такого права для тих, хто буде вирішувати, до якої ж православної юрисдикції належати. До атокефальної Православної церкви України, або до тієї церкви, яка наполягає на збереженні свого зв'язку і залежності від РПЦ ", - сказав Порошенко.

Порошенко підкреслив, що вибір легше робити, коли всі речі названі своїми іменами, "коли є достатньо даних для того, щоб його добровільно прийняти".

Він зазначив, що зміни в закон дотримуються принципу свободи віросповідання і рівності всіх конфесій, ніякого обмеження конституційних прав громадян не буде.

20 грудня Верховна Рада прийняла закон, який зобов'язує Українську православну церкву Московського патріархату (УПЦ МП) в своїй назві вказати приналежність до Російської православної церкви (РПЦ).
 

Нас це не стосується - УПЦ МП

УПЦ МП відреагувала на ухвалення Верховною Радою закону, який зобов'язує церкву у своїй назві вказати приналежність до РПЦ.
Речник УПЦ (МП) Климент заявив, що його церкви голосування в Раді нібито не стосується.

"До нашої церкви це не має відношення, бо релігійний центр Української православної церкви знаходиться в Києві і до Росії адміністративно він не відноситься", - цитує Климента ТАСС.

У прес-службі УПЦ МП заявили, що Україна є світською державою, що унеможливлює встановлення на законодавчому рівні якихось переваг або обмежень для тих чи інших релігійних об’єднань.

"А примушування Української православної церкви до зміни свого найменування є нічим іншим, як втручанням у її діяльність, що може призвести до непередбачуваних наслідків у суспільстві. Українська православна церква є церквою українського народу, що заснована Собором Української православної церви та зареєстрована відповідно до українського законодавства, а її центр знаходиться у місті Києві", - заявили у прес-службі.

Нагадаємо, 15 грудня в Києві пройшов Об'єднавчий собор, на якому була створена Українська православна церква. Її очолив митрополит Епіфаній. Томос про автокефалію обраному предстоятелю вручить Вселенський патріарх у Константинополі 6 січня 2019 року.

У Об'єднавчому соборі брали участь два представника УПЦ МП: митрополит Вінницький і Барський Симеон і митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (Драбинко). Пізніше вони оголосили про перехід своїх храмів в ПЦУ. 

Керівництво УПЦ МП і РПЦ не визнає результатів Об'єднавчого собору.
Поділитись

Новини по темі:

Комментарии

23 грудня, 2018 11:04:46

Це ж як треба ненавидіти власну країну, щоб соромитись використовувати її в назві організацій, що діють за кордоном)) <br /> Я би пишався, якби у всьому світі в назвах українських організацій значилось би &quot;українська&quot;.