18 квітня, 2024
Ми в соцмережах

Першу українську місію на Місяць запланували на 2022 рік

  • 31 серпня, 2021 17:11
Британська компанія Spacebit у співпраці з американськими партнерами здійснить у 2022 році першу українську місію на Місяць.

Про це пише Укрінформ з посиланням на засновника і гендиректора компанії Spacebit Павла Танасюка, який розповів про грандіозні плани під час онлайн-пресконференції.

Зазначається, що в рамках місії на поверхню супутника доправлять техніку для проведення наукових досліджень.
 

«Це дуже важлива подія. Ми сьогодні анонсуємо першу українську місію на Місяць», – сказав Танасюк.


За його словами, у рамках місії, яка коштуватиме компанії Spacebit та її партнерам з української сторони близько $1,5 млн, на супутник буде доставлено техніку для проведення наукових досліджень на поверхні Місяця.

Зокрема йдеться про камери та радіаційні сенсори, що будуть виготовлені українськими інженерами та протестовані компанією спільно з:
 
  • конструкторським бюро «Південне»,
  • Науково-виробничим підприємством «Меридіан» ім. Корольова,
  • підприємством Екотест та ТитанЕра.

Як вважає Танасюк, така місія дозволить Україні приєднатись до клубу привілейованих країн, які доставили вантаж на супутник.

Подібна логістика до цього вдавалась лише трьом державам — США, Китаю та Росії.

Крім того, це відродить роль України як космічної держави на міжнародній арені та надасть старт для розвитку вітчизняних космічних проєктів у співдружності з державним сектором.
 

«Про цей проєкт дізнаються у всьому світі, адже Україна стане однією з небагатьох держав, яка змогла успішно доставити науковий вантаж на Місяць», – додав Танасюк.


Довідка: Spacebit – це приватна британська компанія, яка розробляє технології космічної робототехніки для місячних і планетарних місій, працює над інструментами аналізу космічних даних і роботизованими концепціями дослідження космосу, які включають штучний інтелект і передову мікробототехніку. Spacebit була заснована в 2014 році українцем Павлом Танасюком.
 
Поділитись

Новини по темі: