25–річний Микита Кибукевич родом з Рівненщини. Він декілька разів приїжджав на Житомирщину в Потіївську громаду як волонтер. Коли дізнався про нестачу хліба в громаді, наважився відкрити власну справу – пекарню.
Микита в інтерв'ю 5 каналу розповів, що завжди мріяв про власну пекарню, щоб пекти буханці, як у дитинстві робила його мама. Здійснити мрію допомогли друзі.
"Це були власні кошти, це були друзі, які в цьому допомогли, я їх попросив, це і спонсори, тому що це все є дуже великі кошти, щоб запуститись", – пояснює засновник хлібопекарні Микита Кибукевич.
Пекарня розмістилася у приміщенні колишньої їдальні, яке потребувало ремонту. Влітку торік тут випекли першу партію власного хліба. Нині печуть уже понад 20 видів продукції: різні види хліба, здобу, пироги, планують пекти паски.
Тонни борошна вистачає на півтора тижня. Пані Оксана працює тут із першого дня, тож уже знає секрети смачного хліба.
"Це настрій пекаря, потім це якість муки і води. Класика жанру – білий подовий хліб, його любить мій чоловік, вдома його всі їдять. Діти більше люблять житній і пшенично-житній. А я люблю хліб з різними домішками льону, кмину, насінням, кунжутом", – розповідає управляюча пекарнею Оксана Бойко.
Пекарня працює цілодобово. Пекарка Лілія готує форми для випічки та формує майбутні буханці.
"Втомлюємось, але робимо це з радістю. Буває, печемо хлопцям нашим на війну. Радість людям, щоб хліб був смачненький", – каже пекарка Лілія Гурманчук.
Гордість засновника пекарні – французька піч, якій не страшні перебої зі світлом. Під час роботи вона обігріває пекарню та гріє воду.
"Це дуже потужна піч, має 14 квадратів робочої поверхні і вона пече як домашня піч, не промислова. Ми її не задорого купили, можемо працювати автономно на генераторі. Ця піч це може, бо працює на пресованій тирсі – пілеті", – пояснює засновник хлібопекарні Микита Кибукевич.
За рік складові хліба зросли у ціні, але випічка Потіївської пекарні – одна з найдешевших у регіоні. Також пекарі передали через волонтерів близько 30 тисяч буханок прифронтовим селам.
Власною пекарнею у громаді пишаються. Місцеві кажуть: від неї – одні переваги.
"Є власний бренд, хай невеличкий, тільки розвивається, але власний хліб. По-друге, це вливання інвестицій в громаду, будь-який початок – новий бізнес, невеликий інвестор, це для громади прибуток від нього. Ну і свіжий хліб – це завжди приємно, завжди смачно. У будь-якому випадку це виграшна справа", – радіє голова Потіївської громади Марина Плечко.
У планах засновника пекарні – розширити виробництво і задіяти у роботі ще більше працівників.