В наш час продукти зі вмістом цукру набули широкого розповсюдження. Цукор міститься навіть в найнепередбачуваніших продуктах, що знижує можливість контролю його рівня в організмі.
Журнал Житомира вирішив розповісти про причини любові до цукру та його вплив на організм.
Цукор є чудовим джерелом енергії. За його споживання легше справлятися із фізичною та розумовою роботою. Окрім того, цей продукт дарує відчуття радості, підвищуючи рівень дофаміну у крові. Саме ці причини і стали наслідком такого активного вживання цукру сучасною людиною.
Проте, є і негативна сторона споживання цукру, адже рівень його вмісту в раціоні сучасного споживача різко зріс. Цукор міститься ледь не в кожному продукті на полицях магазину — концервація, молочні продукти, хліб, прянощі, сік тощо.
Як впливає цукор на організм людини
За рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоровʼя, цукор не повинен перевищувати 10% від загального числа спожитих на добу калорій — 12 чайних ложок без гірки. Проте, ідеальним варіантом вважається споживання 5% цукру на день.
Негативний вплив надлишку цукру на організм людини:
- Надмірна вага. Цукор сприяє виробленню великої кількості енергії, яку далеко не кожен здатен виртратити, що спричиняє відкладення жиру. Внаслідок цього, вага людини збільшується;
- Втома. За висновками досліджень англійських вчених, у яких прийняли участь більше 1200 осіб, ласуни втомлюються швидше за тих, хто не споживає цукор або споживає його у меншій мірі.
- Залежність. Цукор викликає звикання, що довели американські дослідження на мишах. Миші страждали, коли їх позбавляли цукру. Різке прибирання цукру з раціону може спричинити навіть депресію та болі у мʼязах.
- Зростає ризик розвитку ряду хвороб. Якщо відсоток цукру у раціоні становить більше 25, то значно зростає ризик виникнення інфаркту, інсульту, і, звичайно, діабету 2-го типу.
- Поганий стан шкіри та волосся. Якщо прибрати з раціону цукор, чи зменшити його кількість, з високою вірогідністю покращиться стан шкіри та волосся.
Як менше їсти цукру
За висновками ендокринологів, слід споживати продукти, які довше засвоюються — на їх перетравлення потребується менше інсуліну, відповідно, внаслідок їх споживання виробляється менше жиру.
Зменшити кількість цукру в раціоні вдасться, слідуючи наступним рекомендаціям:
- Використовувати натуральні цукрозамінники. Замість цукру у страви можна додавати мед, стевію чи ксиліт.
- Перевіряти етикетки продуктів. Як і говорилось вище, цукор може опинитися навіть у складі тих продуктів, де його, здавалося б, і не має бути. Варто перечитати етикету та запевнитись, що виріб не містить цукру. Також можна обирати продукти із меншим вмістом цукру. До прикладу, в сокові буде міститись менше глюкозного сиропу, ніж у нектарі.
- Замінити цукор натуральними фруктами. Влітку до каші краще додати полуницю чи персик замість цукру. Взимку можна додавати сухофрукти. Це не лише дозволить знизити рівень цукру у крові, але й урізноманітнить смаки.
- Обирати концервовані фрукти у соку, а не в сиропі.