Після початку повномасштабного вторгнення армії рф житомирянка Альона Васянович, як і сотні тисяч інших українок, змушена була залишити власну домівку та рідну країну. Задля безпеки сина вона виїхала до Грузії.
В країні, яка славиться своєю гостинністю, українку зустріли тепло. А напередодні Великодня грузини вирішили підтримати нашу землячку, замовивши в неї святкові паски. Українка була приємно здивована і змогла сама спекти майже три сотні пасок.
В коментарі Журналу Житомира Альона Васянович розповіла про процес випікання та чи сподобались грузинам українські пасочки.
- Звідки з'явилась ідея випекти паски?
- Дану ідею запропонувала волонтер Саломе Патсація. Раніше я їй розповідала, що мені подобається аматорська випічка. Перед святом Великодня вона запропонувала спекти паски на продаж, таким чином підтримати мене. Я залюбки прийняла цю пропозицію, адже робота з тістом та випічка допомагає мені хоча б трішки відволіктись від подій, які відбуваються в Україні.
Альона та Саломе
- Існують сотні рецептів великодніх пасок. Чим ви вирішили здивувати грузинів?
- Рецепт для пасок я використала класичний, але з додаванням лимонної або апельсинової цедри та родзинок. Спочатку я тренувалась над виготовленням оздоблення для моїх пасок. Ним стали троянди з тіста, які нагадають оздоблення українського короваю. Взагалі, я хотіла аби мої паски нагадували традиційні українські, аби в них була частинка батьківщини. Тому для оздоблення я також використовувала кондитерські прикраси синьо-жовтого кольору. Зробила кілька пробних пасок. Все вийшло смачно і гарно!
- Скільки пасок у вас замовили?
- Спочатку планували взяти до 50 замовлень та випікати їх вдома. Але після того, як ми опублікували фото наших пасок на фейсбук сторінці, замовлень стало в рази більше, ніж ми очікували. Загалом замовлень було на 2000 шт. Мене це не могло не тішити, проте я відчувала на собі відповідальність за весь процес, адже це мій перший досвід виготовляти кондитерські вироби на замовлення. Тому я взяла 285 замовлень і знала точно, що ці паски ми встигнемо передати до святкового пасхального столу наших клієнтів.
- Для випікання такої кількості пасок необхідно багато кухонного обладнання. Як ви налагодили процес і скільки часу витратили?
- Я розуміла, що в домашніх умовах не встигну це зробити. Тоді волонтер Соломе домовилась з власником місцевого кафе, щоб нам дали кухню на 3 дні. Це дуже мені допомогло, адже було більше місця для випікання та краще обладнання, тому я могла випікати паски більшими партіями. Починала пекти паски я ввечері, після того, як звільниться місце на кухні. За перший вечір я зробила 33 паски випікала вночі, але все одно мене надихав процес, тому втома не відчувалась дуже сильною. Другого дня я зробила 197 пасок.
- Як проходив продаж? Грузинам сподобались паски?
- Я спекла паски, а волонтер Соломе після цього відвозила наші пасочки людям, які їх замовили. Наші клієнти з Грузії відправляли фото свого столу з українськими пасочками та давали позитивні відгуки.
- Що для вас означає ця випічка?
- Мене дуже вразило, що так багато людей з Грузії хотіли купити наші українські паски. Я здивована добротою людей до українців. Мені було приємно від того, що я змогла передати сюди частинку України в це свято.