У Житомирі підопічні міського центру обліку бездомних осіб розпочали сушити яблука, груші та сливи, які у подальшому передаватимуть захисникам на фронт.
У соцмережах опублікували звернення до містян та жителів прилеглих населених пунктів ділитися фруктами для переробки.
«З жовтня минулого року на базі Центру виготовляли окопні свічки для військових. Вдалося зробити кілька тисяч, усіма необхідними матеріалами допомагали благодійники та небайдужі люди, що приносили бляшанки, картон, віск у пункти збору по місту. Потім ми підтримали ще одну волонтерську ініціативу із сухими борщиками, яку започаткувала ще у період проведення АТО житомирянка Юлія Маєвська. Нам допомогли виготовити і встановити спеціальну пічку, аби суттєво збільшити об’єми виробництва і пришвидшити процес, оскільки зі звичайними електросушарками це треба робити значно довше. Деякий час сушили овочі для наборів, але потім зросла ціна на капусту, цибулю, а ми не збирали спеціально на це кошти, а лише використовували частину із наданих благодійниками на потреби закладу, тому чекаємо на овочі і будемо продовжувати діяльність в цьому напрямку. Також сушили хліб на сухарики, бо у спеку свіжа випічка швидко пліснявіє, а сухарики зберігаються краще і довше. Їх можна поїсти у такому вигляді, додати до гарячих страв, – розповідає голова правління ЖОГО «Милосердя» Владислав Паламарчук – І от, щоб сушка не простоювала, вирішили спробувати сушити фрукти. Хлопці на передовій кажуть, що їх можна просто вживати, брати з собою на бойові виходи, адже поживні, не займають багато місця і не псуються, готувати з сушки компоти чи узвар. Ми тільки починаємо, тому точно не знаємо, як далі справи підуть. Можливо, залучатимемо громади, інші благодійні організації. Поки кинули клич, аби житомиряни привозили фрукти зі своїх садів, адже триває сезон і у багатьох це в надлишку. Зранку ось уже перша така поставка була. Людина привезла з дачі. Не можу з питань логістики теж щось однозначно сказати. Центр працює цілодобово (пров. 1-й Iподромний 15-А), є охорона, можна підвезти фрукти в будь-який час. Сушкою займаються 5 людей – жінки у вільний від роботи на кухні час і один чоловік стоїть біля сушарки, підкидає дрова, контролює температуру і так далі. Все виходить дуже ароматне та корисне. Працюємо задля перемоги».
Охочі долучитися можуть узгодити усі додаткові питання на сторінці ГО «Милосердя» у соцмережі Фейсбук чи в особистому листуванні з Владиславом.