25 листопада, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Суспільство
  • Придбати газовий пальник, зробити запаси їжі, води та свічок: як пережити цю зиму

Придбати газовий пальник, зробити запаси їжі, води та свічок: як пережити цю зиму

  • Фото: ілюстративне
  • 6 листопада, 2022 11:50

Деякі громадяни почали готуватись до життя без комфорту ще з початку повномасштабної війни. Одним з таких є житомирянин Дмитро Клименко.

Саме він розповів Суспільному як підготуватися до зими без води, електроенергії та опалення.

«Ми з дружиною порахували і вирішили купити таку невелику туристичну газову плиту і балони. І нам такого спорядження буде достатньо, щоб, принаймні, декілька днів ми могли б автономно готувати їжу. У нас є маленькі діти, і ми можемо нагріти воду і зварити швиденько кашу. Ми також придбали набір свічок, декілька пачок сірників. І, звичайно, підготували запас води. У нас є близько 50 літрів питної води і запас технічної води. Тобто, якщо зникне все – світло, газ, вода, опалення, то ми декілька днів зможемо тут перебути», – розповідає Дмитро.

Родина вже встигла випробувати туристичний пальник, коли після ракетного удару по енергетичній інфраструктурі Житомира у місті не було світла протягом декількох годин. Також Дмитро закупив сухе пальне та декілька газових балонів. Вважає такі витрати виправданими.

Письменниця, біологиня та мандрівниця Дар’я Озерна є прихильницею туризму, отож давно вже має газовий пальник та джетбойл. Також вона купує на зиму поживну їжу, яка швидко готуватиметься.

«У нашій традиційній практиці у незрозумілих ситуаціях є правило запасатися сіллю, цукром, гречкою, борошном. Але, на мою думку, це треба трішечки змінити. Оскільки передусім треба запасати з їжею енергію, робити те, що оптимально. Не можна перекушувати печивом, не можна харчуватися ковбасою або розчинною локшиною, залитою окропом. Це неповноцінне і незбалансоване харчування, яке, зрештою, може призвести до загострення хвороб або їх розвитку з нуля. Можна заквасити або купити готову заквашену капусту. Ми можемо запастися буряками. І коли вдома є світло, ми їх тушкуємо. Можна запастися пшеничною крупою, ячмінною. Такі крупи варяться дуже швидко», – каже Дар’я.

Поділитись

Новини по темі: