18 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Суспільство
  • «Укрзалізницю» зобов'язали відшкодувати шкоду бердичівлянці, донька якої потрапила під поїзд

«Укрзалізницю» зобов'язали відшкодувати шкоду бердичівлянці, донька якої потрапила під поїзд

  • 9 листопада, 2021 15:30
Майже 90 тисяч гривень на спорудження надгробного пам’ятника має відшкодувати «Укрзалізниця» бердичівлянці, чия 28-річна донька торік загинула через наїзд електропоїзда. Про це повідомила пресслужба Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області.

Жінка уже вдруге позивалась до акціонерного товариства: минулої осені суд частково задовольнив її вимоги про відшкодування моральної шкоди, завданої трагічною загибеллю доньки. 
 

"В основу тодішнього рішення лягли норми цивільного законодавства, відповідно до яких власник джерела підвищеної небезпеки (а потяг – одне з таких) повинен відшкодувати завдану цим джерелом шкоду, незалежно від наявності своєї вини. Відповідальність володільця джерела підвищеної небезпеки виключається лише у разі умислу потерпілого або дії непереборної сили", - інформує пресслужба суду.


Таких фактів судове слідство не встановило, однак стало відомо, що молода жінка грубо знехтувала правилами поведінки на залізниці, що мало причинно-наслідковий зв’язок з її смертельним травмування. Тому розмір заявленої моральної шкоди було зменшено зі 150 000 до 50 000 грн, з чим погодився і суд апеляційної інстанції.



У своєму другому позові бердичівлянка просила стягнути з "Укрзалізниці" 88 тис. грн витрат, понесених нею для спорудження надгробного пам’ятника на могилі доньки. 
 

"Як і минулого разу, відповідач був проти задоволення позовних вимог. Цього разу мотивував тим, що сума витрат на виготовлення пам’ятників визначається з їх фактичної вартості та не повинна перевищувати граничну вартість стандартних пам’ятників та огорож, яка для Житомирщини встановлена у розмірі 2 200 грн. Також представник "Укрзалізниці" вказував на фіктивність наданих позивачкою товарного чека і накладної", - інформує суд.


Вивчивши та проаналізувавши матеріали справи, суд не знайшов підстав сумніватись у достовірності доказів, що підтверджували як розмір витрат на пам’ятник, так і факт його спорудження. Крім того, чинне законодавство не містить обмежень щодо меж відшкодування витрат на поховання. 

"Оскільки смерть сталася внаслідок дії джерела підвищеної небезпеки, власником якого є відповідач, та витрати на встановлення надгробного пам’ятника взяла на себе її мати, такі витрати доводяться товарним чеком, суд стягує 88 000 гривень понесених витрат", - йдеться у рішенні суду.

Протягом 30 днів учасники справи можуть оскаржити винесене судове рішення в апеляційному порядку.

Нагадаємо, фатальна подія сталася 22 лютого 2020 року в Бердичівському районі. Вантажний поїзд, що рухався зі сторони Козятина у напрямку станції Шепетівка, здійснив наїзд на 28-річну жінку, яка сиділа на залізничних коліях. Її було доставлено до реанімаційного відділення лікарні, де наступного дня вона померла.
Поділитись

Новини по темі: