26 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Суспільство
  • У Житомирі покладанням квітів відзначили День визволення України від нацистських окупантів. ФОТО

У Житомирі покладанням квітів відзначили День визволення України від нацистських окупантів. ФОТО

  • 28 жовтня, 2021 12:36
28 жовтня відзначається річниця визволення України від нацистських окупантів. Цього дня традиційно вшановують пам’ять воїнів, які загинули в боях за визволення України, та населення, яке постраждало від дій нацистів.

У Житомирі із нагоди пам’ятної дати керівництво міста, області та члени ветеранської організації поклали квіти до пам’ятника визволителям Житомира на площі Перемоги та до Вічного вогню біля Монументу Слави.

Хвилиною мовчання вони вшанували жертв найкривавішої в історії людства війни. 











Фото: ЖМР
 

Історична довідка


Друга Світова війна розпочалася для України 1 вересня 1939 року із бомбардувань Львова силами люфтваффе. 11 вересня частини вермахту увійшли до Галичини, але за таємними домовленостями між Гітлером і Сталіним німецькі війська за 2 тижні відступили на захід.

17 вересня 1939 року у війну на боці нацистського агресора вступив СРСР.

22 червня 1941 року розпочалася війна між вчорашніми союзниками – Третім Рейхом та СРСР, внаслідок чого до кінця року більшу частину України окупували німецькі війська. У грудні 1941–січні 1942-го радянські війська організували перший великий контрнаступ на території України, але зайняли лише незначні ділянки в Криму та під Барвінковим. Спроба навесні 1942 року розвинути попередній успіх призвела до двох катастрофічних поразок радянських сил у Криму і під Харковом та їхнього відступу аж до Волги. Всю нашу територію зайняли окупанти.

У лютому наступного року, розвиваючи наступ після перемоги під Сталінградом, Червона армія зайняла Харків і деякі інші українські міста, але вже в березні залишила їх через німецький контрнаступ. Лише восени розпочалось остаточне вигнання з України нацистських окупантів.

28 жовтня 1944 року радянські війська вийшли на околиці міста Чоп на Закарпатті. Однак боротьба на тій ділянці розтягнулася аж до 25 листопада.

За оцінками Інституту історії НАНУ, прямі людські втрати України становили від 8 до 10 мільйонів осіб. 700 міст, 28 тис. сіл, 16 тис. підприємств були пошкоджені або знищені внаслідок боїв і каральних дій окупантів.
Поділитись

Новини по темі: