29 березня, 2024
Ми в соцмережах

Житомирський центр крові терміново шукає донорів

  • 9 листопада, 2020 10:11
У Житомирському обласному центрі крові та його регіональних відділеннях вдвічі скоротилася кількість донорів. Потреби в донорській крові натомість зростають.

На скорочення кількості донорів уплинув карантин, передає "Суспільне".
 

"Ми спостерігаємо скорочення донорів у відділах у Новограді-Волинському та Коростені. У них за тиждень могло були від 50 до 60 донорів, але зараз це 20-25 донорів. Ну і в нашому центрі теж іде скорочення. Якщо раніше до нас приходили 40-50 донорів, то сьогодні це 18-20 донорів. Вплинула ситуація з карантином. У першу чергу, на наш погляд, зменшилася кількість студентів. Також люди стараються бути вдома на самоізоляції. Але лікарні завжди потребують компонентів крові. Давайте згадаємо, скільки в нас ДТП та надзвичайних ситуацій. Їх кількість не скорочується, а збільшується. Відповідно, надходження таких постраждалих у лікарні теж збільшується. Щотижня лікарні у нас замовляють приблизно 120-130 доз еритроцитів. За минулі два тижні ми видали менше доз, ніж хотіли б видати", – розповів директор Житомирського обласного центру крові Анатолій Чугрієв.


Обласний центр крові знаходиться у Житомирі по вул. Кибальчича, 16. Центр приймає донорів кожної другої та четвертої суботи місяця з 08:00 до 13:00. Донорам з собою потрібно мати паспорт та ідентифікаційний код.
 

Що робити до здачі крові

 
  • За три дні до донації відмовтеся від прийому анальгетиків і аспірину а також ліків, що містять їх (ці речовини погіршують зсідання крові).
  • Намагайтеся обмежити вживання жирної, смаженої та молочної їжі напередодні та в день здачі крові.
  • Не приходьте здавати кров, якщо відчуваєте нездужання (озноб, запаморочення, головний біль, слабкість).
  • Обов’язково виспіться і з’їжте легкий сніданок (солодкий чай, дієтичне печиво, каша на воді).
  • Не вживайте алкоголь за 48 годин до донації.
  • Не паліть за 2 годин до донації.

Поділитись

Новини по темі: