20 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Суспільство
  • В пам'ять про жертв Голокосту в Бердичеві відкрили меморіальний комплекс. ФОТО

В пам'ять про жертв Голокосту в Бердичеві відкрили меморіальний комплекс. ФОТО

  • 17 вересня, 2019 17:02
У Бердичеві у рамках Міжнародного проєкту «Захистимо пам’ять» відкрили експозицію із 5 меморіальних стендів в пам'ять жертв Голокосту. Церемонія відкриття виставки відбулась вчора, 16 вересня, під час вшанування 78-ї річниці Голокосту.

Про це «Журналу Житомира» повідомили у Житомирській обласній раді.

До меморіальних заходів долучились Надзвичайний і Повноважний Посол Ізраїлю в Україні Джоель Ліон, Надзвичайна і Повноважна Посол Федеративної Республіки Німеччини у Києві Анке Фелдхузен, радник з політичних питань Посольства США у Києві Самуель Фонтело, заступник голови ОДА Ярослав Лагута, міський голова Василь Мазур, представники міжнародних організацій з Ізраїлю, Польщі, Німеччини, Австралії, Канади і США.

До експозиції у Бердичеві входить 5 тримовних меморіальних стендів (українською, англійською та івритом). Серед них: «Єврейський Бердичів», «Голокост», «Сімейні історії» родин Бурменко та Вайншельбойм, які ілюструють усю трагедію Голокосту, «Карта» з місцями пам’яті Голокосту у Бердичеві та його околицях.

Міжнародний проект «Захистимо пам’ять» Фонду «Меморіал убитим євреям Європи» має на меті облаштування місць масових поховань єврейських та ромських жертв німецької окупації, а також створення поруч з ними місць пам’яті та інформації.

Довідково: 15-16 вересня 1941 року – трагічна сторінка в історії м. Бердичів. За два дні було знищено майже 19 тис. населення. Ця трагедія – перший масовий геноцид єврейського населення, здійснений в Європі. Загалом за два з половиною роки окупації міста знищено 38,5 тис. осіб, з них майже 30 тис – євреї.













Поділитись

Новини по темі: