29 березня, 2024
Ми в соцмережах

Професія: заробітчани. Чому українці знову їдуть працювати за кордон?

  • 10 червня, 2019 15:58
  • 3
80% українців, які вже пропрацювали за кордоном, хочуть знову повернутися. Основною причиною стали низькі зарплати в Україні - показали результати опитування на онлайн-сервісі OLX Робота. 

Від працевлаштування очікують дохід вище $1 000, а працювати не за фахом планують 63% респондентів. Які надії покладають українські пошукачі на повторний виїзд за кордон, куди хочуть виїхати і на яких умовах - в аналітиці.

За даними опитування, тільки 20% українців, які мали досвід закордонного працевлаштування, не повернулися б за кордон. Решта готові знову виїжджати на заробітки в інші країни. Більш того, 8% вже навіть знайшли новий варіант, а 41% пошукачів в активному пошуку роботи за межами України.

Більшість респондентів залишилися задоволені ставленням роботодавця - 72%. Негативне враження склалося тільки у 5%.
 

Де хочуть працювати українці


Що стосується вибору країн, 6 з 10 трудових мігрантів повернулися б туди, де були раніше. В середньому третина і більше респондентів залишилися задоволені кожною країною, в якій вони працювали. А найвищий відсоток бажаючих повернутися виявився серед тих, хто був в США, Німеччині та Великобританії - майже 80%. Незадоволені своїм досвідом роботи за кордоном тільки 8% українців.

Литва, Великобританія і Словаччина виявилися лідерами в топі країн, які повністю виправдали очікування українців-заробітчан. А США та Швеція очолили рейтинг країн, які перевищили всі сподівання.

Якби у респондентів була можливість виїхати будь-куди, майже 50% обрали б Німеччину. США та Польща - наступні за популярністю напрямки, їх вказали майже 27% пошукачів. Основними причинами вибору цих країн виявилися високі зарплати, розвинена економіка, можливість кращого майбутнього для себе та своїх дітей.
 

Очікування від роботи за кордоном і причини виїзду


Майже 45% респондентів вказали причиною повторного виїзду низький рівень зарплат в Україні. У тих, хто знову розглядає виїзд на заробітки на довгострокову перспективу, запити по зарплаті в основному вище $1 000. На дохід  $1 000 - 2 000 розраховують 7 з 10 українців. Ще 17% хочуть отримувати більше $2 000.

Є й інші мотиви. Наприклад, кожен четвертий бажаючий виїхати змушений шукати роботу за кордоном через нестабільну економічну ситуацію в Україні. 16% трудових мігрантів поїхали б знову, бо не відчувають себе захищеними в своїй країні. 13% сьогодні зазнають труднощів з тим, щоб знайти роботу вдома. А ще у 11% є бажання залишитися жити в іншій країні.

Показово, що 50% респондентів у віці до 35 років не хочуть повертатися додому. Якщо ж дивитися на дохід, найбільше налаштовані виїхати назавжди люди з високим і низьким матеріальним становищем.

Також результати опитування на OLX Робота показали - при виборі роботи за кордоном українці в першу чергу очікують своєчасну оплату, офіційне працевлаштування та хороше ставлення роботодавця. Найменше звертають увагу на можливість додаткового заробітку і тривалість контракту.

При цьому, за фахом збираються працювати тільки 37% українців. Майже стільки ж вказали, що їм підійде абсолютно будь-яка робота. Але розглядають при цьому переважно вакансії в сфері будівництва і на виробництві.

Якщо говорити про ризики, то основне побоювання пошукачів - невиплата зарплати. Серед страхів з приводу майбутньої роботи за кордоном погане ставлення роботодавця і некомфортні умови проживання - 24% і 22% відповідей. А ще кожен п'ятий турбується, що буде сумувати за сім'єю. Хоча в основному українці все ж не переживають - 64% респондентів.

Поділитись

Новини по темі:

Комментарии

10 червня, 2019 18:01:10

Чому така світлина?

11 червня, 2019 7:04:07

не розумію, чому так всі бідкаються про це? вільний рух робочої сили - основна умова розвинутого капіталізму, тобто зростання економіки.

11 червня, 2019 8:04:26

Та це ж московити бідкаються)) Це ж відрив від кацапстану. Звідси й така ганебна світлина, ніби українські раби їдуть виключно на польські трускавкові плантації)) Вони ж ніколи не напишуть, що українці займають місця праці, котрі вимагають доволі кваліфікації та фахових навичок, диктують умови ринку праці (в тій же Польщі, в галузі металоообробки та машинобудування), отримують більшу від місцевих оплату.

11 червня, 2019 9:12:59

На 3. Це правда, наших цінують за акуратність, старанність і працелюбство. Працюю часто більше поляків і тому краще заробляють.

11 червня, 2019 14:12:12

Пані Марино, наші заробляють більше через ставки, котрі вищі в півтора-два рази, ніж в поляків