20 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Суспільство
  • «Сморід виїдає очі». Люди потерпають від нестерпного запаху свиноферми на Житомирщині. ВІДЕО

«Сморід виїдає очі». Люди потерпають від нестерпного запаху свиноферми на Житомирщині. ВІДЕО

  • 30 березня, 2019 0:19
Жителі села Ходаки на Житомирщині засинають та прокидаються зі смородом свинячого гною. Залежно від рози вітрів, запах розноситься на весь район, йдеться у випуску ТСН.

Між школою і полем, на який виливають свинячий гній, не більше кілометра. Запах виїдає очі і навіть шкільні стіни не рятують. Вікна у навчальному закладі не відкривають, а діти на перервах майже не виходять на вулицю.

"У школі теж нема де заховатися – смердить. У дітей сльози течуть із очей, у роті - осад, до блювоти доходить", - каже вчитель фізкультури Олена Плахоніна.

У  шкільному коридорі стоїть каструля з кип'яченою колодязною водою для дітей. Сиру воду дають худобі. Місцева мешканка Оксана Полянівська каже, що питну воду возить від мами із сусіднього села. Аналізи показали, що з її криниці краще не пити – знайшли аміак. Будинок жінки стоїть впритул до розпайованої землі, на яку і виливають свинячий гній. Селяни бояться, що підвищена кислотність гною знищить їхні землі.

Представники свиноферми запевняють, що від смороду люди потерпатимуть півтора місяця на рік. Свинячі відходи більше не вивозити на поля трактором, їх  прокачуватимуть через шланги.

"До цієї технології звернулися, щоб людям зробити простіше життя. Ми не будемо тепер три місяці вивозити на рік – лише два тижні восени і два весною. Запах стоятиме лише перші два тижні після засіву кукурудзи", - каже директор Вадим Шестаков.

Люди не проти свиноферми, але за умови, якщо її власники не вноситимуть гній у їхню землю. Думають договори на землю розірвати. За користування землею і сморід  селяни отримують 1300 гривень на рік. Оксана Полянівська навіть до суду подала, але орендарі на засідання не з'являються

Місцеві підозрюють, що поки їм  дозволять розпоряджатися власною землею, від її родючості нічого не залишиться. Тільки сморід на все село.

Кореспондент ТСН Валентина Доброта. 
 
Поділитись

Новини по темі: