28 березня, 2024
Ми в соцмережах

Сьогодні в Україні вшановують пам'ять героїв Небесної сотні

  • 20 лютого, 2019 15:14
В Україні в середу, 20 лютого, відзначають День Героїв Небесної Сотні. Цей день відзначається щорічно, згідно з указом президента від 11 лютого 2015 року "Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам'яті Героїв Небесної Сотні", повідомляє Укрінформ.

Відомо, що саме в ці дні, п'ять років тому, під час Революції Гідності, протистояння між українським народом і тодішнім режимом досягло піку. 20 лютого 2014 року загинули найбільше активістів Майдану. На наступний день, 21 лютого 2014 року, офіційна влада України юридично визнала жертвами загиблих мітингувальників Майдану.

У цей же день на Майдані відбулося прощання із загиблими повстанцями, яких в жалобних промовах назвали Небесною сотнею, а під час прощання із загиблими звучала жалобна пісня Пливе кача..., яка стала українським народним реквіємом.

Нагадаємо, сумний список Небесної Сотні відкрився 22 січня 2014 року, коли від вогнепальних поранень під час сутичок в центрі столиці загинули активісти Майдану Сергій Нігоян і Михайло Жизневський. В той же день в лісі під Києвом було знайдено тіло зі слідами тортур активіста Юрія Вербицького. До 18 лютого 2014 року вже налічувалося дев'ять загиблих.

З 18 по 20 лютого на Майдані загинуло найбільше людей - 78 осіб, після 20 лютого - ще 20. Всі вони увійшли до меморіалу борців за українську незалежність - до Небесної Сотні.

Незабаром 105 Героям Небесної Сотні посмертно було присвоєно звання Герой України, а троє іноземців - громадянин Білорусі Михайло Жизневський, Грузії - Зураб Хурція і Давид Кіпіані, посмертно нагороджені орденами Героїв Небесної Сотні.

Сьогодні в Житомирі на площі Корольова о 18:00 відбудеться Віче пам'яті.
Поділитись

Новини по темі: