29 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Суспільство
  • «Альтернатива»: брак донорів у Житомирі і ризик інфікування - результат недофінансування. ВІДЕО

«Альтернатива»: брак донорів у Житомирі і ризик інфікування - результат недофінансування. ВІДЕО

  • 31 березня, 2011 0:43
Новий випуск щотижневої програми «Альтернатива» був присвячений проблемі нестачі донорської крові. 

За словами головлікаря Житомирського обласного центру крові Анатолія Чугрієва, проблема з браком донорської крові в лікарнях могла б вирішитися, якби центр крові придбав деякі дорогі апарати з розділення і зберігання компонентів крові. 

Головлікар запевнив, що в центрі запасів донорської крові достатньо, щоб забезпечити всю область для надання невідкладної допомоги навіть у випадку якихось надзвичайних ситуацій, подібних до японських. Але разом з тим, для планових операцій в лікарнях області донорської крові не вистачає. 

Особливу потребу в переливанні крові мають онкохворі. Як зазначила Ірина Макаревич, заступник керівника фонду для онкохворих дітей «Разом до життя» і мама онкохворої дитини, пошук донорів є постійною проблемою батьків дітей з таким діагнозом. 

Проблема в тому, що без відповідної апаратури з розділення донорської крові на компоненти та їх зберігання Житомирський обласний центр крові не може забезпечити лікарні компонентами крові, які вкрай необхідні для планових операцій. Тому, поки лікарі та пацієнти шукають донорів, Міністерство охорони здоров'я шукає фінанси. 

При обговоренні питання безпеки процедури переливання крові, з'ясувалося, що для реципієнта, людини, якій переливають донорську кров, існує певний ризик заразиться тими вірусами, якими можливо хворий сам донор. Адже існує, так зване, «негативне вікно», коли вірус на початкових стадіях неможливо визначити. Для цього потрібен спеціальний метод, який визначає ДНК і РНК самого вірусу. А поки такої технології визначення у центрі крові немає - працівники центру сподіваються, що людина, яка вирішила здати свою кров чесно заповнить анкету, питання в якій допоможуть визначити, наскільки його кров безпечна для реципієнта. 

Повний випуск АЛЬТЕРНАТИВИ дивіться на сайті програми alternativa.zt.ua 



Поділитись

Новини по темі: