18 квітня, 2024
Ми в соцмережах

У Житомирі хворих на рак людей лікують в аварійному приміщенні. ВІДЕО

  • 30 березня, 2011 12:16
Стіни, що обвалилися, все в тріщинах і грибках. Так сьогодні в Житомирі виглядає будівля обласного онкодиспансеру.

В області, яка найбільше постраждала від радіації, приміщення, де людей лікують від раку, визнано аварійним, а кількість місць у закладі вдвічі нижча потреби. Ситуація з кожним роком тільки погіршується, але через відсутність грошей за 47 років тут жодного разу не проводився капітальний ремонт.

Щоб зміцнити приміщення і призупинити руйнування, тріщини стягнули сталевими гратами, які проходять через весь корпус. Але все це не вирішує проблеми, так як грунт в цій місцевості нестійкий, тому фундамент постійно просідає і стіни тріскаються знову.

Завідуюча радіологічним відділенням показує недобудовану палату. Тут хворі на рак повинні проходити сеанси гамма-терапії. Ремонт розпочали ще рік тому, щоб його закінчити, потрібно 250 тис. грн. Лікарня цю суму не подужала.
  
- У нас на це не вистачає грошей. Почали і зупинилися, - каже Христина Кричфалушій, завідуюча радіологічним відділенням. - Я не бачу перспективи. Поки що ні на які ремонти нам ніхто не виділяє.

Головний лікар онкодиспансеру Борис Гуля говорить і про іншу проблему:

- Забезпеченість ліжками у нас найнижча в Україні і це менше половини від потреби. А за 5 днів на тиждень у нас до 2 тис. хворих проходить через диспансер. Це дуже велике навантаження.

- Нас 6 чоловік в палаті замість 3. От порахуйте, як ви думаєте, які тут умови?, - Скаржиться Федір Терембач, пацієнт онкодиспансеру. - Адміністрація Президента. Верховна Рада і їм подібні роблять собі хороми, витрачають гроші, чорт знає на що, а за життя і здоров'я людей не думають.

Керівництво області збирається вирішити обидві проблеми одним пострілом: побудувати новий онкодиспансер. Для цього підписали меморандум з ізраїльською компанією, яка під гарантію держави за гроші іноземних інвесторів побудує сучасне приміщення.

- Ми поставили собі завдання побудувати супер сучасний онкологічний диспансер та хірургічний комплекс. Це понад сто мільйонів євро, - говорить Сергій Рижук, голова Житомирської ОДА. - Ми виділили три мільйони, щоб спроектувати онкологічний диспансер. Залишається одне: щоб держава, Кабінет Міністрів дав нам гарантію.

За прогнозами голови обласної адміністрації, проблема онкохворих на Житомирщині може вирішитись через три роки, але ні лікарі, ні пацієнти таким словам уже не вірять. Кажуть, що за останні 20 років ми чули багато розмов, але обіцяне будівництво так і не почалося.

Оксана Трокоз, «Журнал Житомира»
Поділитись

Новини по темі: