26 квітня, 2024
Ми в соцмережах

Головлікар онкодиспансеру: Рак в Житомирі набирає темпи. ВІДЕО

  • 21 січня, 2011 13:39
Рак набирає темпи і вражає все більше молодих людей. Про це в інтерв'ю «Журналу Житомира» повідомив Борис Гуля, головний лікар житомирського онкодиспансеру.

Щотижня до житомирських онкологів звертається до 2-х тис. людей. Все частіше пацієнтами лікарів-онкологів стають молоді люди і навіть діти. Така тенденція спостерігається в усьому світі.

- Буквально через 5-7 років кожен 2-й чоловік та кожна 3-я жінка матиме онкозахворювання - прогнозує Борис Гуля. - І поки не з'ясували природу онкологічних захворювань, ми повинні попереджати цю хворобу і лікувати на ранніх стадіях. Це дасть хоч якусь можливість продовжити життя пацієнта хоча б на 5-10 років.


Самолікування і знахарі погіршують ситуацію

На думку доктора, ні держава, ні самі пацієнти не приділяють належної уваги проблемі раку.

 - Люди не йдуть до лікарів. Вони чекають, вірять у диво, що пухлина сама розсмокчеться, зникне. Так не буває, - каже Борис Гуля. - Люди йдуть з хворобами до різних знахарів та екстрасенсів, а до нас приходять на 3-й, 4-й стадії хвороби. Лікування в 1-й, 2-й стадії дає 90% 5-річного виживання, а в 3-й, 4-й - до року. Розумієте? У цьому вся наша біда.


Чому не йдуть до лікарів?

«Журнал Житомира» поспілкувався з пацієнтами житомирського онкодиспансеру. Більшість з них зізнається: до медиків звернулися не відразу, а коли вже не було сил терпіти біль. Для деяких питання полягає в грошах, багато хто просто боялися йти до лікарів.

- Звернися я до докторів раніше, то вилікувати хворобу було б набагато легше. А так я 1,5 роки терпіла, займалася самолікуванням. Причина одна - я просто боялася почути діагноз, - розповідає пацієнтка Ганна Семенівна.


Рак горла лікував, як ангіну

Анатолій Стащук рак горла лікував, як ангіну. До доктора звернувся лише через місяць:

- У мене пухлина в горлі була, боліло, ковтати було боляче. А я думав, що ангіна, - розповідає чоловік. - Лікував маслом, медом і теплим молоком.

А потім, коли здався лікаря, він почав лаяти. Сказав, що якщо б раніше, обійшлося б без операції. Всі наші біди від того, що ми халатно ставимось до здоров'я, не думаємо про себе.

Поради

Всього кілька простих правил допоможуть уникнути важких наслідків у лікуванні раку, вважає головний лікар житомирського онкодиспансеру:

   1. Огляд гінеколога (для жінок) і флюрография (для чоловіків) - раз на рік.
   2. Регулярне самообстеження.
   3. При перших ознаках хвороби не відкладати на потім, вчасно звернутися до лікаря.

Оксана Трокоз, "Журнал Житомира"
Поділитись

Новини по темі: