17 травня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Спорт
  • «Хлопці, не сидіть вдома»: у Житомирі пройшли змагання зі стрільби з лука серед ветеранів та параспортсменів

«Хлопці, не сидіть вдома»: у Житомирі пройшли змагання зі стрільби з лука серед ветеранів та параспортсменів

  • Фото: Журнал Житомира
  • 19 жовтня, 2023 18:00

Сьогодні у Житомирі пройшов Кубок Житомирської області зі стрільби з лука для ветеранів та військовослужбовців, які зазнали поранень чи травм.

За словами волонтерки Юлії Толмачової, спорт — одна з успішних моделей повернення ветеранів до життя, це чи не найкращий інструмент психологічної підтримки ветеранів, повернення їх до соціуму. 

Змагання у Житомирі проходять вже не вперше. У квітні цього року проходив Чемпіонат області зі стрільби з лука для ветеранів та людей з ураженням опорно-рухового апарату. Цей вид спорту входить у програму Ігор Нескорених.

Участь взяли 20 учасників. Досвідчені учасники стріляли з дистанції 18 метрів, початківці — з 10 метрів.

«Для реабілітації ветеранів це дуже хороший вид спорту, який допомагає відволіктись, сконцентруватися, повернутися до звичного ритму», — каже тренер зі стрільби з лука Іван Мазепа.

За словами тренера, українські спортсмени показують гарні результати на світових іграх. Цьогоріч в Іграх Нескорених український параспортсмен стріляв з лука лише за допомогою зубів і вибив десять балів у фіналі.


Фото: Журнал Житомира

Начальник Житомирського регіонального центру з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю Юрій Панасюк зазначає, що головною ідеєю змагань є зустріч ветеранів, спілкування та позитивні емоції.

«Стрільба з лука заспокоює нерви, показує військовослужбовцю, що займатись спортом може будь-хто. Учасниками наших змагань стають люди на протезах, люди без кінцівок, люди з ураженнями опорно-рухового апарату. Стріляють і на візку, і без рук», — каже Юрій Олександрович.

Він наголошує, що під час змагань не відокремлюють паралімпійців та ветеранів, адже всі вони велика родина.

Ветеран російсько-української війни Андрій Забігайло із радістю долучається до стрільби з лука та змагань. У 2014 році отримав поранення під Попасною, втратив праву ногу і користується протезом. Андрій — кандидат паралімпійської збірної України з волейболу сидячи.

«Це мої перші рази стрільби з лука. Хочу спробувати позмагатися, очікую хороших емоцій, приємного спілкування», — каже Андрій.


Фото: Журнал Житомира

Ветеран закликає військовослужбовців із пораненнями долучатись до занять спортом та змагань:

«Не сидіть вдома, там нічого цікавого нема і не буде. Я з чотирнадцятого року займався кросфітом, брав участь у Іграх Героїв, силових змаганнях «Сила нації», ходив до спортзалу. Хлопці, вставайте, йдіть в зали, шукайте людей, які займаються також спортом. Це дуже класно».


Фото: Журнал Житомира

Очільник відділу з питань ветеранської політики Житомирської ОВА Денис Соколовський розповів, що дані змагання є частиною підготовки до національних відборів до Ігор Нескорених та Combat Games в рамках психологічної і фізичної реабілітації всіх бажаючих ветеранів війни та військовослужбовців.

«Намагаємось підтягувати учасників до професійного спорту. Ніколи не знаєш де можна знайти справжній талант. Раді бачити нові обличчя. Даний напрямок був, є і буде в пріоритеті для нашої держави. Спорт в частині нової ветеранської політики займає важливу частину і такі заходи є дуже важливими», — каже Денис Соколовський.


Фото: Журнал Житомира

Взяти участь у змаганнях задля свого задоволення та саморозвитку вирішив тренер з армспорту Юнацької спортивної школи для осіб з інвалідністю, майстер спорту України з армреслінгу, Чемпіон Європи, срібний призер чемпіонату світу з армреслінгу Дмитро Луцишин. Каже, що пишається українськими параспортсменами, які показують гарні результати на міжнародних змаганнях.


Фото: Журнал Житомира

Результати Кубка Житомирської області зі стрільби з лука для ветеранів

Призові місця серед початківців отримали:

  • 1 місце – Павлушин Ігор
  • 2 місце – Кузьмінчук Валентин
  • 3 місце – Чогішвілі Лаша


Серед професійних стрільців з лука:

  • 1 місце – Соколовський Денис
  • 2 місце – Кричун Ярослав
  • 3 місце – Братішко Тетяна 


Серед параспортсменів:

  • 1 місце – Луцишин Дмитро
  • 2 місце – Белінський Глєб
  • 3 місце – Лозко Людмила


Фото: Журнал Житомира

 

Як стати учасником спортивних ігор та змагань

 

Кожен бажаючий ветеран чи військовослужбовець, який отримав травму чи поранення, може приєднатись до команди спортсменів та розвинути власні навички в компанії близьких по духу людей.

Заняття проводяться на базі УТОГ (провулок Парковий, 4) з понеділка по пʼятницю з 13:00.

Також тренування проходять у спорткомплексі "Динамо" (Чуднівська, 113) з 16:00.

Заняття проводить тренер Іван Мазепа.

Поділитись

Новини по темі: