25 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Спорт
  • Шахтар «розриває» Рому і виходить до чвертьфіналу Ліги Чемпіонів. ВІДЕО

Шахтар «розриває» Рому і виходить до чвертьфіналу Ліги Чемпіонів. ВІДЕО

  • 9 березня, 2011 15:13

Божевільна гра в Донецьку з видаленням і пенальті стає щасливою для господарів поля!

Протягом трьох тижнів (та що там трьох тижнів, протягом цілого місяця) Донецьк жив очікуванням цього матчу. Розмови про майбутній поєдинок Шахтаря і Роми звучали всюди. Навіть люди, далекі від футболу жадали отримати заповітний квиток, що дозволяє на власні очі насолодитися незабутнім видовищем під назвою плей-офф Ліги Чемпіонів.
 
Вгадати стартові склади команд було досить просто. Не вірилося, що наставники зважаться на експерименти у такому відповідальному і вирішальному для клубів матчі. Так, в результаті, і сталося: єдиним сюрпризом став вихід на поле з перших хвилин Марко Боррьєлло.
 
Стартовий свисток Ховарда Уебба ознаменував початок справжньої битви. З перших секунд можна було відчути ту неймовірну зарядженість, той божевільний настрій, з яким футболісти вийшли гру. Рома відразу ж позначила свою перевагу. Вовки заволоділи територією і позбавили донеччан м'яча, результатом чого стала ціла серія небезпечних моментів біля воріт Гірників. Активністю у складі Роми відрізнялися Родріго Таддеї і Марко Боррьєлло. Перший регулярно борознив лівий фланг оборони Гірників, а другий нав'язував боротьбу центральним захисникам, і треба помітити йому це непогано вдавалося. Один з гострих випадів римлян завершився небезпечним штрафним, проте м'яч удару Ріїзе просвистів поруч зі стійкою воріт П'ятова.
 
Гірники ж проводили свої атаки переважно через правий фланг. Безумовно, це було саме слабке місце в оборонних порядках Роми. Основний правий бек римлян Кассетті відбував дискваліфікацію через перебору жовтих карток, так що Вінченцо Монтелла залишалося покладатися на номінального центрбека Бурдіссо. Здається, Аероплан невдовзі пошкодував про свій вибір. Аргентинець раз у раз провалювався. Залишалося питанням часу, коли Гірники скористаються однією з численних помилок Ніколаса ...
 
Розплата прийшла на 18-й хвилині. Спочатку оранжево-чорним вдалася блискуча контратака: Вілліан промчав по флангу і заробив кутовий, який, власне, і призвів до голу. І знову доводиться констатувати помилку Бурдіссо, який дозволив зробити Вілліану простріл у штратрафний майданчик. Передачу бразильця в блискучому стилі замкнув Томаш Хюбшманн, п'ятою переправив круглого у сітку воріт Доні. Даний епізод розчарував Крістіана Пануччі, що коментували звітний поєдинок для SkySports. Легендарний італієць, напевно, згадував ті славні часи, коли він цементував оборону римського клубу ...
 
Пропущений м'яч подіяв на римлян, як червона ганчірка на бика: вони тут же всіма силами понеслися в атаку. Тиск на ворота Пятова ріс з кожною секундою, проте до ударів справа не доходила. Величезна територіальна перевага Роми виливалося лише у вражаючу кількість навісів і кутових. Один з таких епізодів закінчився для Гірників неприємністю ...
 
Після подачі кутового Мхітарян у власному штрафному завалив Боррьєлло. Природно, це не могло залишитися непоміченим таким досвідченим суддею, як Ховард Уебб. Англієць впевнено вказав на точку і виписав Генріху гірчичник. Вирок судді взявся виконувати сам потерпілий. Уболівальники Роми надихнулися, піднялися на ноги ... Проте римлянам радіти в цьому поєдинку не судилося: удар Марко Борьєлло без жодних зусиль парирував Андрій Пятов.
 
Не забитий пенальті став, мабуть, переломним моментом у звітній зустрічі. Після нього зарядженість римлян на боротьбу перетворилася на нервозність, що вилилося у величезну кількість фолів. Гірники ж, навпаки, поступово почали перехоплювати ініціативу. Остаточно Рому головний арбітр матчу, який в кінцівці першого тайму показав Філіппу Мексес другий гірчичник. Таким чином, француз відправився оглядати матч у підтрибунне приміщення, а шокований Монтелла мовчки стояв на брівці. Видалення Мексеса спричинило за собою тактичні перестановки: Бурдіссо повернувся на звичне для себе місце в центрі оборони. А обов'язки лівого захисника узявся виконувати Таддеї. Перша половина зустрічі так і завершилася з мінімальною перевагою Гірників.
 
Другий тайм кардинально відрізнявся від першого, але про все по порядку. Розпочався він з заміни у складі Роми: замість, напевно, самого гострого гравця римлян Таддеї на полі з'явився молодий Алесандро Розі. Темп помітно знизився, що, втім, не завадило командам обмінятися небезпечними моментами, проте в обох випадках на висоті були голкіпери: Пятов впорався з пострілом Боррьєлло, а Доні відбив удар Мхітаряна. Рома йшла вперед, проте її атаки більше були схожі на агонію, ніж на спроби відігратися ...
 
Шахтар ж після деякої розслабленості на початку другої половини швидко повернув хід зустрічі під свій контроль. Помаранчево-чорні діяли розкуто, впевнено переходячи центр поля. Швидконогі бразильці без зайвих зусиль розправлялися з фланговими беками Роми. Гол назрівав ... Тотальне перевагу Шахтаря втілилося в забитий гол на 58-й хвилині. Неймовірний за красою удар вдався Вілліан. М'яч відскочив до нього після подачі кутового. При повному потуранні з боку захисників бразилець прийняв м'яч, підробив його і точно пробив у дальню від воротаря дев'ятку. 2:0 - відмінний відповідь скептикам, які не вірили в успіх донецького клубу. Їм є над чим замислитися ...
 
Другий гол знищив Рому.

Після нього Гірники остаточно забрали у Волков м'яч. Тим вдавалися лише рідкісні вилазки на половину поля "Шахтаря", проте ніякої небезпеки в собі вони не приховували. Рома виглядала зовсім безвольно, футболісти перестали грати. До кінця зустрічі оранжево-чорні встигли ще раз засмутити італійських вболівальників: це Едуардо скористався неузгодженістю захисників і з легкістю переграв Доні. До кінця зустрічі на полі ще встигли спалахнути пристрасті: між Пісарро і Едуардо сталася бійка. Однак Ховард Уебб швидко з нею розібрався.
 
Отже, Шахтар на своєму полі в клапті розриває Рому і виходить у чвертьфінал Ліги Чемпіонів. Що ж, чекаємо 18 березня, коли стане відомий черговий суперник Гірників у найпрестижнішому клубному турнірі Старого Світу.
 
Андрій Шкуренко, Football.ua


Шахтар - Рома 3:0 (Перший матч 3-2)

Голи: Хюбшманн, 18, Вілліан, 58, Едуардо, 87

Шахтар: П'ятов, Срна, Чигринський, Ракицький, Рац, Хюбшманн, Мхітарян (Тейшейра, 67), Коста (Едуардо, 60), Жадсон, Вілліан, Луїс Адріано (Морено, 75)

Рома: Доні, Н. Бурдіссо, Жуан, Мексес, Ріїзе, Таддеі (Розі, 46), Пісарро, Де Россі, Перротта (Капрари, 86), Боррьєлло, Вучініч (Брігі, 65)

Попередження: Мхітарян, Срна - Пісарро, Перротта, Мексес, Ріїзе

Вилучення: Мексес, 41

На 28 хвилині Боррьєлло не реалізував пенальті (воротар)

Поділитись

Новини по темі: