25 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Політика
  • СБУ: Медведчук заявив про причетність Порошенка до закупівлі вугілля з «ЛДНР» та виведення нафтопроводу з держвласності

СБУ: Медведчук заявив про причетність Порошенка до закупівлі вугілля з «ЛДНР» та виведення нафтопроводу з держвласності

  • 23 травня, 2022 13:52

Підозрюваний у державній зраді та сприянні тероризму Віктор Медведчук розповів про схему виведення з державної власності частини магістрального нафтопродуктопроводу "Самара – Західний напрямок" закупівлі вугілля в "ЛДНР". Про це 23 травня повідомила пресслужба СБУ.

За словами Медведчука, в обох схемах фігурує п’ятий президент Петро Порошенко.

Як зазначили у СБУ, Порошенко просив Медведчука допомогти у контактах із російським керівництвом задля приватизації нафтопроводу.

"Описуючи суть схеми, Медведчук деталізував роль у ній колишнього президента Петра Порошенка. А саме, що той не лише звернувся до Медведчука з проханням сконтактувати з керівництвом РФ", – йдеться у повідомленні.

При цьому Порошенко нібито зміг забезпечити ухвалення необхідних рішень в усіх українських інстанціях.

"Щоб цей трубопровід став приватною власністю, а по факту – власністю самого Порошенка, необхідно було виконати низку дій… Суди, прокуратура, Антимонопольний комітет, Фонд держмайна – всі вони приймали рішення, звісно, необхідні для особистих інтересів президента Порошенка", – розповів Медведчук СБУ.

Він стверджує, що займався питаннями трубопроводу на прохання п'ятого президента.

"Зрештою за рік роботи трубопровід заробив для його власників вдвічі більше коштів, ніж було вкладено в його викуп – до 42 мільйонів доларів США. А з травня 2019 року, тобто після припинення повноважень Порошенка, прокачка дизелю через магістраль припинилася", – зазначили правоохоронці.

Також Медведчук розповів про деталі налагодження у 2014-2015 роках механізму закупівлі вугілля для потреб енергетики України на тимчасово окупованих територіях так званих "ЛДНР".

"У цьому була задіяна фактично вся верхівка державного апарату, починаючи з Президента і закінчуючи міністрами, правоохоронцями і тими, хто безпосередньо реалізовував цю схему", – заявив Медведчук.

За його словами, налагодити схему президенту допомагали тодішній міністр енергетики Володимир Демчишин, нардеп Ігор Кононенко, голова Нацбанку Валерія Гонтарева, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков та низка правоохоронців.

У СБУ додали, що продовжують слідчі дії із Медведчуком, щоб встановити всі факти, обставини, організаторів і учасників вчинених злочинів.

Реакція Порошенка

 

Адвокат Петра Порошенка Ігор Головань у коментарі Суспільному заявив, що слова Медведчука не відповідають дійсності.

"На нашу думку взагалі те, що робить СБУ – це винятково піар. По-перше, це не їхня справа, цим має займатися ДБР. І те, що про це говорить СБУ – це підтверджує, що тут нічого спільного із правдою і законом немає", – наголосив він.

На думку Голованя, рішення оприлюднити свідчення Медведчука пов’язане із судовим засіданням у справі п’ятого президента.

"Сьогодні призначене судове засідання стосовно арешту на майно Петра Порошенка. Це звичайний тиск на суд", – підсумував адвокат.

Поділитись

Новини по темі: