19 квітня, 2024
Ми в соцмережах

Мери українських міст створили нову партію

  • 17 червня, 2020 13:35
У п'ятницю, 19 червня, відбудеться офіційна презентація партії мерів українських міст. Серед організаторів проєкту – мер Житомира Сергій Сухомлин, мер Дніпра Борис Філатов, мер Миколаєва Олександр Сєнкевич, а також Олексій Каспрук (Чернівці).

Про це, посилаючись на своє джерело, повідомляє ZN.UA.

Видання зазначає, що разом із презентацією нової політичної сили буде оголошено програму дій. Крім цього, організатори проєкту запросять на переговори всіх колег з інших міст. Мер Києва Віталій Кличко не бере участі у створенні цього проєкту, проте буде серед запрошених на презентацію партії мерів.

"Є підтвердження, що навіть ті мери, які вже є членами інших партійних проєктів, будуть присутні на з'їзді в якості почесних гостей і на знак солідарності підпишуть декларацію про чесні вибори та спільні дії у випадку політичних переслідувань і свавілля правоохоронних органів", – повідомляє ZN.UA.


Видання також уточнило, що мова йде про загальнонаціональному проекті, який збирається відстоювати інтереси місцевого самоврядування. При цьому на 3 липня вже призначено з'їзд нової партії.

"Офіційно буде запропоновано вступати всім, хто за ідею, і будемо запрошувати на з'їзд всіх. У партії буде крило ЗТВ. Представники дрібних громад дуже насторожено ставилися до ідеї, але коли їм сказали, що вони можуть створювати свою рівноправну фракцію, то дуже запалилися", – підкреслив співрозмовник видання.


За наявною інформацією, для реалізації проєкту використано партію "Нова європейська Україна". Її перереєстрували у Дніпрі й перейменували на "Пропозицію".

У травні стався конфлікт між президентом України Володимиром Зеленським і мером Черкас Анатолієм Бондаренком, який анонсував пом'якшення в місті карантину всупереч рішенню Кабінету Міністрів. Глава держави у відеозверненні передав Бондаренку "привіт" від Служби безпеки України й Міністерства внутрішніх справ.

Мер Черкас повідомив, що чекає помсти, але не боїться її. Він оприлюднив відеозвернення до Зеленського, в якому сказав, що "Черкаси будуть чинити опір". Бондаренко заявив, що центральна влада боїться мерів.

9 червня Зеленський назвав сепаратизмом бунт мерів міст проти рішень центральної влади.

"Не можуть мери бути проти президента, проти вертикалі влади. Це проти держави. Це чистий сепаратизм, який вони прикривають децентралізацією", – сказав президент.

У відповідь Філатов заявив, що мери українських міст "не знають, як достукатися і пояснити, що сильне місцеве самоврядування – не ворог центральної влади, а рятувальне коло для неї".
Поділитись

Новини по темі: