20 квітня, 2024
Ми в соцмережах

Тимошенко поїхала до Москви за новими цінами на газ

  • 2 жовтня, 2008 19:19
Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко відвідає Москву з робочим візитом 2 жовтня на запрошення голови уряду Росії Володимира Путіна.

Юлія Тимошенко в ході візиту в Російську Федерацію не планує обговорювати проблеми базування Чорноморського флоту Російської Федерації на українській території. Про це вона сказала  в ефірі 5-го каналу в середу вечером, 1 жовтня.

Прем'єр України додала, що вона їде до Москви тільки для обговорення питання постачань газу. За її словами, проблематика базування Чорноморського флоту відноситься до компетенції іншого - не економічного - комітету міждержавної українсько-російської комісії.

"Це - переговорна лінія Президента", - сказала вона.

ТакжеПремьер-міністр Юлія Тимошенко вважає, що падіння ціни на нафту на світових ринках посприяє встановленню помірної ціни на російський природний газ для України.

"Є всі підстави, що ціна на газ буде достатньо для України помірною саме унаслідок падіння ціни на нафту", - сказала вона.

Тимошенко відмовилася спрогнозувати, якою саме ціна на газ буде для України.

"Я не можу навіть прогнози робити, тому що це може нашкодити переговорному процесу", - сказала прем'єр.

Директиви містять позицію української сторони щодо окремих питань економічного співробітництва України з РФ, зняття бар'єрів у взаємній торгівлі, умов постачань природного газу споживачам і його транзиту по території України і співпраці в інших галузях. Директиви враховують пропозиції уряду і результати засідання Ради нацбезпеки і оборони 26 вересня ц.р. по газовій сфері.

За наслідками проведених переговорів Президентові України в п'ятиденний термін повинен бути представлений відповідний звіт.

Як повідомлялося, Тимошенко заявила, що вже на цьому тижні Кабмін зможе домовитися з Москвою по постачаннях газу до України на 2009 рік.

В той же час вона відзначила, що під час останнього візиту Президента Віктора Ющенка до Росії називалася ціна 400-500 доларів за тисячу куб. м газу, проте Тимошенко виразила надію, що їй вдасться досягти прийнятної для України ціни.

Прем'єр також відзначила, що в ході переговорів з прем'єр-міністром Росії Володимиром Путіном вони говорили про те, що Україні може бути даний час для переходу на європейські ціна на газ.

Тимошенко підкреслила, що майбутні переговори "будуть, можливо, першими в історії, коли вони йтимуть на рівних".

Президент України Віктор Ющенко своїм указом затвердив Директиви на переговори під час робочого візиту прем'єр-міністра України в Російську Федерацію 2 жовтня 2008 р.


Тимошенко - Путін. Є контакт!

В четвер, 2 жовтня, в заміській резиденції прем'єр-міністра Росії Ново-Огарьово відбулася зустріч прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко і прем'єр-міністра Російської Федерації Володимира Путіна. Перед початком зустрічі Путін підкреслив, що сьогоднішня зустріч дуже важлива, в першу чергу, через широкі торговельно-економічні зв'язки між двома країнами. І хоча російський прем'єр-міністр визнав, що рандеву з українською колегою проходить в складних і невизначених умовах, при зустрічі Путін і Тимошенко обмінялися не тільки рукостисканнями, але і усмішками.













Поділитись

Новини по темі: