У селі Лісівщина Коростенського району у двомісячної дитини зафіксували метгемоглобінемію.
Про це 11 квітня повідомив відділ епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань.
"В квітні в Житомирській області зареєстрований випадок метгемоглобінеміі у дитини двомісячного віку в селі Лісовщина Коростенського району. Як встановлено епідрозслідуванням, причиною захворювання стало використання для приготування дитячих сумішей колодязної води негарантованої якості", - йдеться в повідомленні.
Водно-нітратна метгемоглобінемія - це хвороба, яка полягає у кисневому голодуванні тканин. При інтоксикації нітратами утворюється велика кількість метгемоглобіну в крові, який не здатний зв’язувати та переносити кисень до органів людини.
Групу підвищеного ризику становлять діти до 3-х років, а особливо немовлята віком до 1 року, яких вигодовують сумішами, приготовленими на воді з шахтних колодязів та каптажів, яка дуже часто за вмістом нітратів перевищує не відповідає гігієнічній нормі (не більше 50 мг/дм³). Основні симптоми метгемоглобінемії: синюватий відтінок шкіри; стомлюваність; головний біль; задишка.
"До захворювання на метгемоглобінемію призводить вживання питної води, переважно з колодязів і криниць, а також продуктів харчування, в основному, рослинного походження з високим рівнем вмісту нітратів. Нітрати з різних видів хімічних забруднювачів є найнебезпечнішими, які в рослинах накопичуються через підвищений вміст мінеральних та особливо органічних добрив в грунті. Ранні овочі, особливо тепличні, містять більше нітратів, ніж ті, що вирощенні пізніше на відкритому грунті", - додають фвхівці.
Важливими показниками забруднення питної води децентралізованих джерел водопостачання (криниць, колодязів) є солі аміаку, азотистої кислоти (нітрити) та азотної кислоти (нітрати). Приготування сумішей для дитячого харчування, в яких використовується колодязна вода, що містить велику кількість нітратів, становить основну загрозу отруєння немовлят. Важливим фактором є те, що кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує її токсичність. Забруднена нітратами вода навіть у смертельних дозах – чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком.
Щоб уникнути отруєнь нітратами необхідно використовувати якісну воду перевірену в лабораторії.
З метою профілактики захворювання на мегемоглобінемію та з метою запобігання отруєнь нітратами необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:
1. Не готуйте дитячі суміші з використанням колодязьної води, якщо не впевнені в її якості.
2. Не купуйте та не вживайте ранні овочі без наявності результатів лабораторних досліджень на вміст нітратів.
3. Не давайте дітям салати із свіжих овочів, які простояли при кімнатній температурі понад 2 години, оскільки в них за цих умов також наростає вміст нітритів.
4. При перших клінічних проявах отруєння у дітей (проносах, розладах серцево-судинної системи, синюшності шкіряних покровів) слід негайно звертатися за кваліфікованою медичною допомогою.
5. Забезпечте утримання приватного колодязя в належному стані – своєчасно ремонтуйте та очищуйте його. Двічі на рік, у весняний і осінній періоди, необхідно проводити профілактичну дезінфекцію води у колодязі з наступним лабораторним контролем ефективності проведеного заходу.