19 квітня, 2024
Ми в соцмережах

З 2022 року запрацює нова модель вступу в інтернатуру: що зміниться

  • 27 серпня, 2021 8:32
В Україні з 1 січня 2022 року діятимуть нові правила проходження інтернатури. Відповідний наказ опубліковано на сайті Міністерства охорони здоров’я.

Як повідомили в МОЗ, наступного року саме це відомство визначатиме пріоритетні спеціальності для підготовки в інтернатурі, виходячи з кадрових потреб держави, а також затверджуватиме перелік спроможних баз стажування лікарів-інтернів.

Які зміни чекатимуть на випускників закладів вищої освіти:
 
  • конкурс за рейтингом – буде враховуватись середній бал, результати КРОК-2 та об'єктивного структурованого практичного (клінічного) іспиту;
  • електронна система відповідного рейтингового розподілу – випускник закладу вищої освіти самостійно обиратиме бажану спеціальність, базу стажування та заклад вищої освіти, де проходитиме підготовку в інтернатурі, а також визначає свої пріоритети серед них (можливо визначити ТОП-5).

Тепер саме МОЗ спільно з Національною службою здоров’я України та закладами вищої освіти щорічно розроблятиме критерії визначення баз стажування та визначатиме їх перелік.

Майбутні лікарі проходитимуть підготовку в інтернатурі лише у спроможних закладах охорони здоров’я, де можна отримати сучасні знання та необхідні практичні навички.

Державне замовлення на підготовку лікарів-інтернів також буде формувати МОЗ з урахуванням реальних кадрових потреб галузі.

У 2021 році Міністерство охорони здоров’я замовило навчання 4 658 майбутніх лікарів за кошти державного бюджету. Така кількість бюджетних місць для абітурієнтів буде розміщена в 14 закладах вищої освіти, які належать до сфери управління МОЗ.
Поділитись

Новини по темі: