28 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Наука/Освіта
  • У Житомирі презентували книгу про боротьбу Організації Українських Націоналістів

У Житомирі презентували книгу про боротьбу Організації Українських Націоналістів

  • 22 грудня, 2010 14:17
Молодий історик, журналіст, письменник Святослав Липовецький відомий своїми статтями про визвольну боротьбу українців. Головна тема його досліджень - діяльність Організації українських націоналістів.

У минулому році він написав і видав книгу «Червоне-чорне. 100 бандерівських оповідок». Наприкінці минулого тижня в Житомирі він презентував нову збірку «Бандерівці. Фрагменти діяльності та боротьбі», яку випустила в світ«Українська видавнича спілка» у рамках проекту SERVUS, початок якому поклали сам автор і його однодумці.

Організувала захід, приурочений до 70-річчя створення Революційного Проводу ОУН, місцева організація Молодіжного Націоналістичного Конгресу.

Формат книги - 18 розділів, які хронологічно охоплюють період з 1917 року по наші дні, плюс додатки - це майже 100 сторінок, на яких текст супроводжується фотографіями.

Насиченість фактичним матеріалом, популярність і лаконічність викладу дають можливість ознайомитися з витоками, основними подіями і персонажами боротьби, яку вела ОУН. Причому збірка легко і швидко читається. І дуже доречними в ньому виглядають програми, в яких зібрані наріжні ідеологічні документи цієї потужної організації (цікаві, головне, тим, що передають справжні погляди їх авторів), у тому числі 44 правила життя, з яких сьогодні особливо актуальним виглядає 22-е: « Знай, що в боротьбі перемагає той, хто не зломлений невдачами, а відважно піднімається після падіння і завзято прагне до мети».

Сам пан Святослав зауважив, що книга створювалася, перш за все, для молодих людей. У свою чергу, старший викладач кафедри історії України історичного факультету Житомирського державного університету імені Івана Франка, кандидат історичних наук Геннадій Махорін зауважив у розмові з автором, що ця новинка цінна в першу чергу тим, що представляє пантеон українських героїв, борців за державність нашої країни.

... На останній сторінці обкладинки засновники згаданого проекту вказують, що, починаючи його, вони хочуть передати свого роду привіт (у першій половині ХХ століття у Східній Європі слово «servus» було поширеним у середовищі українських студентів та гімназистів і означало вітання) всім тим, хто Жив, Мріяв, Творив до нас.

SERVUS — тим, хто живе, мріє, творить
Поділитись

Новини по темі: