Житомирщина є одним із лідерів бджільництва в Україні, демонструючи високі показники за ключовими критеріями. У 2024 році в області налічувалося близько 150 тис. бджолосімей, що забезпечило регіону друге місце в державі. Про це повідомили в Житомирській ОВА.
Згідно зі статистикою, минулого року в області вироблено 5,5 тис. тонн меду, що на 200 тонн більше, ніж у 2023 році. За виробництвом меду на одну бджолину сім’ю Житомирщина посідає перше місце в Україні, досягнувши показника 37 кг.
Окрім меду, область також увійшла до трійки лідерів за виробництвом воску, отримавши 65 тонн, що є третім результатом серед регіонів.
Зазначається, що 96% усього виробництва меду припадає на господарства населення, що свідчить про важливість приватного бджільництва для економіки регіону.
Особливе значення має відродження стародавньої традиції бортництва, яка збереглася на Поліссі. У 2018 році бортництво було включено до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України, а Житомирщина визнана центром відродження цієї унікальної практики.
Раніше Журнал Житомира писав, що І-й обласний фестиваль меду відбувається поблизу Житомира.