Держпродспоживслужба Житомирської області наголошує на важливості контролю термінів придатності харчових продуктів.
"З початку 2024 року до Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області надійшло 253 звернення громадян, з яких 42 стосувалися порушень у сфері реалізації харчових продуктів. Основні скарги стосувалися закінчення терміну придатності, відсутності маркування та недотримання умов зберігання"
Держпродспоживслужба нагадує споживачам про важливість контролю термінів придатності харчових продуктів. Мінімальний термін придатності або дата «вжити до» обов’язково зазначаються на етикетці продукту:
- для продуктів, що зберігаються до трьох місяців, достатньо вказати день і місяць;
- для продуктів, що зберігаються від трьох до 18 місяців, необхідно вказати місяць і рік;
- для продуктів, що зберігаються понад 18 місяців, достатньо зазначити рік.
Мінімальний термін придатності позначається фразою «Краще спожити до…» для продуктів із точним зазначенням дати або «Краще спожити до кінця…», якщо йдеться лише про місяць чи рік.
Які продукти можуть не мати обов’язкової позначки терміну придатності?
Оператор ринку може добровільно не вказувати термін придатності для таких продуктів:
- свіжі фрукти та овочі, неочищені й необроблені;
- вина, лікерні та ігристі вина, інші алкогольні напої з фруктів;
- продукти з вмістом спирту 10% і більше;
- хлібобулочні та кондитерські вироби, що споживаються протягом 24 годин після випікання;
- оцет, харчова сіль, цукор, жувальна гумка та деякі кондитерські вироби.
Для продуктів, що швидко псуються і можуть становити загрозу для здоров’я після певного періоду, на етикетці обов’язково має бути вказано дату «вжити до…».
Поради для споживачів
Звертайте увагу на термін придатності харчових продуктів, умови їх зберігання та споживання після відкриття упаковки.
Придбаваючи продукти, переконайтесь, що вони зберігаються у відповідних умовах.
Така уважність допоможе уникнути ризиків для здоров’я та забезпечить безпечне споживання харчових продуктів.