Лариса Пащенко — переселенка з міста Скадовськ Херсонської області на Житомирщину. У грудні 2024 року, отримавши державний грант на підтримку власного бізнесу, у громаді поблизу Житомира вона разом із родиною відкрила магазин-кав'ярню «Чебуреки з моря», де готують страви за власною рецептурою.
Суспільному підприємиця розповіла, що випікання чебуреків — родинна справа, яку на новому місці проживання вони де-факто розпочали вдруге.
Лариса Пащенко — переселенка з міста Скадовськ Херсонської області на Житомирщину. У грудні 2024 року, отримавши державний грант на підтримку власного бізнесу, у Новогуйвинській громаді поблизу Житомира вона разом із родиною відкрила магазин-кав'ярню «Чебуреки з моря», де готують страви за власною рецептурою.
Суспільному підприємиця розповіла, що випікання чебуреків — родинна справа, яку на новому місці проживання вони де-факто розпочали вдруге.
За словами Лариси Пащенко, за фахом вона педагогиня. Раніше працювала у дошкільному навчальному закладі інструктором із фізкультури. Майже 20 років тому вони разом із чоловіком на Херсонщині започаткували власний бізнес — готували випічку за рецептами із Криму: смажили янтки на сухій поверхні та чебуреки у фритюрі.
«Для цього брали прісне тісто: сіль, воду, цукор, олію та борошно. Борошно обов'язково вищого ґатунку. Тісто замішується у тістомісі. Далі — процес розкачування тіста, яке повинно бути тонким. Начинка має бути майже по всьому чебуреку. М'ясо купуємо, його самі перекручуємо, додаємо, наприклад, сир, томати абощо. Тісто закриваємо, зайве борошно прибираємо. Це для того, щоб сформувати гарну форму чебуреку. І тісто обрізаємо. Далі кладемо у гарячий фритюр, занурюємо в оліїю десь хвилин на дві з кожного боку. Далі виймаємо, даємо олії стекти і — виріб готовий», — розказала про процес випікання чебуреків по-кримському підприємиця.
На відродження власної справи на Житомирщині Лариса Пащенко отримала державний грант у сумі 250 тисяч гривень і стільки ж вклала власних заощаджень. З її слів, спочатку вона пройшла курс навчання у «Школі підтримки малого та середнього бізнесу».
«У відновлення родинного бізнесу на Житомирщині загалом ми вклали 500 тисяч гривень. Відремонтували приміщення, пофарбували стіни у той колір, який нам сподобався, обновили підлогу. Чоловік зробив стійку. Перед відкриттям магазину-кав'ярні у мене був список, що потрібно змінити, яке обладнання придбати та що докупити. Тобто, як кажуть, щоб нічого зайвого», — розповіла власниця сімейного бізнесу.
Лариса Пащенко сказала, що розвитком власної справи на Житомирщині задоволена. Планує її масштабувати. Зокрема, створювати нові робочі місця — щоб випікати чебуреки позмінно, а також розширювати асортимент продукції.
«Продукцією ми поки що задоволені, але хочемо розширюватися. Є у планах випікати солодкі чебуреки із ягідними та фруктовими начинками. А також чебуреки із морепродуктами. Адже багато відвідувачів заходять і запитують: "Чому чебуреки з моря, а в них нічого морського немає?"», — сказала Лариса Пащенко.
Алла Артеменко розповіла, що працює у кав'ярні кухаркою та готує чебуреки.
«Мені подобається колектив, подобається виготовляти тісто та випікати смачні чебуреки. І люди задоволені, і нам приємно», — сказала Алла Артеменко.
За словами місцевого жителя Олександра, пообідати чебуреками він приїжджає із Житомира.
«Дуже смачно. Продукція свіжа і не пересмажена. І ціна доступна. Різні чебуреки куштував, але ці найсмачніші. Із сиром добрі, а також із помідорами та свининою», — сказав Олександр.