28 березня, 2024
Ми в соцмережах

Майже як бойлер: на Житомирщині в звичайній криниці раптово з'явилася гаряча вода. ВІДЕО

  • 26 січня, 2021 16:29
  • 2
У селі Тайки Ємільчинського району в одній з криниць з’явилася гаряча вода. Науковці Поліського національного університету взяли проби, аби провести повний аналіз води.

Жителька села Тайки Надія Борисюк розповіла, що її криниці пів століття, а восени 2020 року температура води в ній зросла до 50 градусів, йдеться в сюжеті "Суспільне Житомир".
 

"Десь посеред осені пішла жовта і дуже брудна вода. Такою вона була днів зо два, а на третій – стала прозорою і гарячою. Я не могла цьому повірити. Спочатку нікому навіть і не говорила – боялася. Адже такого явища в нас у Тайках ніхто не пам’ятає. Але водичка продовжувала триматися гарячою, тож, я почала розповідати про це своїм колегам і сусідам", – говорить Надія Борисюк.




Після січневих морозів температура в криниці впала з 50 до 27 градусів тепла. Зараз по воду з цього колодязя приїжджають жителі сусідніх сіл.

На початку грудня воду взяли на аналіз фахівці з Олевська – робили проби на вміст 12 хімічних елементів. Всі показники не перевищували гранично допустимих норм.



22 січня воду на аналіз приїжджали брати представники Поліського національного університету. Старша лаборантка вимірювальної лабораторії університету Інна Можарівська говорить, що вони зробили повний аналіз на вміст 24 хімічних елементів. Вирішили дослідити це явище, адже в нормальному стані у зимовий період температура води має бути в межах 5 градусів за Цельсієм.

За словами завідувачки вимірювальної лабораторії Поліського національного університету Наталії Матвійчук, дослідження показали що гаряча вода з криниці майже нічим не відрізняється від звичайної питної води.


 

"Цю воду можна було б вживати, якби не наявність підвищеного вмісту нітратів –143,2 міліграма на літр при нормі 50, – каже Наталія Матвійчук. – А у криниці сусіда – 122,5 міліграма на літр. Ще ми досліджували радіологічний фон води. Радіонуклідів у відібраних зразках виявлено не було. Бактеріологічний аналіз показав наявність коліформних бактерій та кишкову паличку. Це говорить про те, що цю воду перед вживанням треба кип’ятити".


У лабораторії університету визначили, що джерело не є термальним. Аби з'ясувати, чому ж вода в колодязі стала гарячою, потрібно залучити до роботи геофізиків. Зі слів фахівців лабораторії, такі зміни міг спричинити і рух тектонічних плит, і виділення газів через проходження певних підземних реакцій.
 
Поділитись

Новини по темі:

Комментарии

Іван Комаровський
27 січня, 2021 9:23:09

Нагадало фільм "Вулкан" 1997 року.

Anatolii Zamkovyi
27 січня, 2021 14:39:54

Геологам в помощь! Пора уже всем нам открыть глаза ребята и понять что без Созидательного Общества - труба! <br /> https://youtu.be/U21xGe36ajE