4 травня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Культура
  • Закулісся Житомирського драматичного театру ім. І. Кочерги: мистецтво в умовах війни

Закулісся Житомирського драматичного театру ім. І. Кочерги: мистецтво в умовах війни

  • Фото: Житомирський академічний музично-драматичний театр ім. І. Кочерги
  • 19 січня, 2023 18:00

Житомирський академічний музично-драматичний театр ім. І. Кочерги є одним із ведучих творчих закладів культури міста та області. Навіть у найважчі часи колектив театру не припиняв працювати. А провідні актори театру поповнили лави ЗСУ. Театр активно долучився до волонтерської діяльності та створення нових проєктів накшталт «Театральної оборони».

Журнал Житомира поспілкувався із директоркою-художньою керівницею музично-драматичного театру, Заслуженою працівницею культури України, Наталією Ростовою.

Пані Наталія розповіла про діяльність творчого колективу та життя театру у 2022 році: нові проєкти, особливості роботи у воєнний час.

Новий рік КП «Житомирський академічний український музично-драматичний театр ім. І. Кочерги» розпочав святковим концертом для дорослого глядача «Різдвяні зустрічі-2022» (режисер-постановник заслужена діячка мистецтва України Наталія Тімошкіна) та калейдоскопом новорічних казок для дітей, включно з премʼєрою чарівної казки про кохання, «Анабель & Чудовисько» (режисер-постановник заслужений артист України Петро Авраменко).

 

 

У лютому 2022 року з початком повномасштабної війни в Україні театр був змушений припинити показ вистав. Актори почали працювати онлайн, записували відео, в яких пропагувалася українська поезія, проза, пісня, мова, робили патріотичні звернення до глядачів і викладали це на сторінках соціальних мереж театру.

В умовах війни змінився склад колективу драматичного театру. Певна кількість працівників театру задля безпеки вимушені були виїхати за кордон, провідні актори театру такі (Артеменко Сергій, Литовченко Олександр, Доманський Андрій та Давидюк В’ячеслав) вступили до лав ЗСУ. При нагоді (під час ротації чи лікування) актори завжди відвідують свій рідний театр, бо вони знають, що після Перемоги на них чекають рідні стіни та колектив.

 

 

На початку квітня 2022 року КП «Житомирський академічний український музично-драматичний театр імені Івана Кочерги», враховуючи всі складнощі налагодження та функціонування творчого процесу в умовах війни, відновив свою основну професійну діяльність та запровадив мистецький проєкт «Театр в умовах війни». Це обʼєднання в «єдиний концертний десант» професійних та аматорських художніх колективів області для гастролей з концертними програмами для військовослужбовців, мирного населення та для внутрішньо переміщених українців, які постраждали від російського вторгнення та війни. Театрали дарували своє мистецтво пасажирам Житомирського залізничного вокзалу, в укриттях, у волонтерських центрах, шпиталях, лікарнях та на вуличному просторі.

3 квітня по кінець червня, заради безпеки глядачів і артистів, театр працював не на рідній сцені, а на майданчику «Місцевого Навколокультурного простору», за що безмежно їм вдячні. Це було повʼязано з тим, що у приміщенні «Місцевого Навколокультурного простору» функціонувало облаштоване укриття, що надзвичайно важливо для театру та його глядачів.

Ми ні на день не зупиняли роботу театру. У березні працювали дистанційно, а у квітні місяці вже почали працювати повноцінно. Ми переглянули свій репертуар, адаптували вистави під новий сценічний майданчик і до закінчення 78-го театрального сезону працювали у «Місцевому навколокультурному просторі», оскільки там було тимчасове укриття”, – підкреслює директорка Житомирського академічного драматичного театру, пані Наталія.

 

 

На постійній основі театр веде співпрацю з інститутами громадянського суспільства, волонтерськими організаціями та з органами місцевого самоврядування щодо надання можливості благодійного перегляду вистав театру для осіб із категорії ВПО, ветеранів війни з Росією, АТО, ООС та їхніх сімей. Так, до Дня захисту дітей театр підготувався у цьому році з особливим ставленням. Участь у підготовці та проведенні взяв практично увесь колектив, від молодого артиста до маститого майстра сцени. Колектив театру підготував інтерактивну програму на вулиці Михайлівській та казку «Троє поросят», яку зіграли в Навколокультурному просторі для діток, що разом із батьками вимушено тимчасово переселилися до Житомира через війну.

 

 

В червні 2022 року театр бере участь у 24-тому театральному фестивалі «Мельпомена Таврії» з виставою «SHOW MUST GO ON» (melos-драма з елементами кінохроніки) режисер-постановник заслужена діячка мистецтва України, головна режисерка театру Наталія Тімошкіна. Вистава відбулася в режимі онлайн показу. Цьогорічна «Мельпомена Таврії» – це своєрідний культурний супротив ворогу, наша мистецька театральна зброя проти агресора, підтримка колективу Херсонського театру ім. М. Куліша та всій окупованій Херсонщині.

 

 

Наприкінці червня 2022 року, завершуючи свій 78-й театральний сезон та в рамках мистецького проєкту «Театр під час війни» Житомирський драматичний театр імені Кочерги, спільно з колективом Поліського академічного ансамблю пісні і танцю «Льонок» імені І. Сльоти, втілили дуже сміливу та грандіозну затію участі колективу ансамблю у показі вистави за мотивами Миколи Гоголя «ВІЙ» (режисер-постановник - Заслужений артист України Петро Авраменко).

 

 

На початку вересня, при плануванні відкриття 79-го театрального сезону, ми довго думали про облаштування укриття. Було прийнято важливе рішення. Ми викликали комісію, яка займається цими питаннями, і в підвальному приміщенні нашого театру, дотримуючись усіх вимог, зробили укриття”, – розповідає директорка-художня керівниця Наталя Ростова.

Оскільки укриття драмтеатру розраховане на 500 осіб і має всі необхідні умови: місця для сидіння, запас питної води, санвузол, Wi-Fi, на даний час продається 400 місць. І, близько ста чоловік складає творчий колектив, який працює на сцені, разом з обслуговуючим персоналом.

1 жовтня 2022 року свій 79-й сезон наш театр відкривав особливим показом вистави «Украдене щастя» (за мотивами однойменної п'єси Івана Франка). Адже, ось уже 10 років на сцені Житомирського академічного театру ім. І. Кочерги вирують пристрасті фатального кохання у постановці заслуженої діячки мистецтв України Наталії Тімошкіної. Перед виставою глядачі мали змогу долучитися до благодійного аукціону на підтримку ЗСУ та ознайомитись з роботами місцевих художників, які відомі своїми незвичними артоб'єктами. Представлені були розмальовані гільзи від російських артилерійських систем та порохових танкових зарядів, випущених по мирних українських громадянах в рамках арт-проєкту «Мистецтво перемагає смерть».

 

Фото: Суспільне

 

“Коли, після початку повномасштабної війни театр відновив свою діяльність, ми їздили в Озерне, давали виставу; ми зустрічали перший потяг з Києва, коли прибували переселенці (наш оркестр в міні-формі давав концерт); ми неодноразово їздили до Прозорого офісу, коли з Херсону, Донецьку, Луганську приїжджало багато переселенців і в час пік, коли вони проходили реєстрацію, наш оркестр давав там концерт. Це все ми робили безкоштовно і це був наш творчий волонтерський рух”, – додає Наталія Ростова.

“За час війни зʼявилось дуже багато ідей. Коли почалась війна, ми обʼявили конкурс серед наших житомирських письменників. Був конкурс на поезію, на прозу, на драматургію, який називався “Відсіч”. Ми вибрали кращі твори житомирських письменників і зробили малу форму вистави, котру назвали “Відсіч”. Наші актори читали уривки творів житомирських поетів і поставили це в репертуарний план, тому що на малій сцені в нас вийшла дуже гарна вистава. Ми її граємо на великій сцені, але стільці ставимо прямо на сцені. Дуже багато було гарних відгуків, тому сьогодні ми хочемо поставити її в репертуар. В нас було вже декілька вистав для старшокласників в школі”, – розповідає Наталія Ростова. 

 

 

Оскільки було багато бажаючих взяти участь у марафоні й серед дітей, тому ми вирішили, що дитячі мрії мають здійснюватись. Народилася ідея зробити продовження марафону, яка отримала назву «Відсіч/ Діти. Дія друга.» Нагородження відбулося 6 січня 2023 року.

“І ви знаєте, ми навіть не очікували, що стільки прийде народу на цей конкурс для юних письменників Житомира. З яким болем і сльозами діти читають ці вірші...Всі плакали”, – ділиться пані Наталія.

 

 

Сьогодні ставлення глядача до театру змінилось. Глядачі дуже сумували за виступами акторів драматичного театру. Страшні новини, сирени, смерті, руйнування…Людям хочеться від цього відволіктись, доторкнутись до прекрасного, відчути тепло, поринути у іншу атмосферу.

Ми навіть не очікували, що стільки людей буде до нас іти. Головне, що ми сьогодні представили глядачу свою новорічну премʼєрну виставу “Ніч чудасії”, і кожен день була повна глядацька зала. Слава Богу, що більшість днів не було повітряної тривоги під час вистави. Ми не зіграли лише одну виставу 25-го грудня: тривога тривала подад дві години і ми перенесли виставу”, – каже Наталія Миколаївна.

 

 

Директорка драмтеатру підкреслює, що навіть найменші глядачі театру поводяться дуже достойно та спокійно під час повітряної тривоги. Вони організовано слідують до укриття та чекають закінчення тривоги.

Коли тривога триває дуже довго, наші актори спускаються в укриття й проводять майстер-класи, а діти мають змогу поспілкуватися з улюбленими акторами. Такі зустрічі дуже теплі і людяні”, – розповідає пані Наталія.

Люди сьогодні скалічені війною. Скалічені тіла та душі. Саме тому Наталія Ростова вважає головним завданням театру сьогодні лікувати людську душу.

 

 

Щодо результативних показників провадження фінансової діяльності у 2022 році, театр провів 106 вистав (концертів, заходів) із загальною відвідуваністю глядачів у кількості 19 400 тис. чол. Загальний обсяг власних доходів склав 1 381 000 грн.

У 2022 році Житомирський академічний український музично-драматичний театр ім. І. Кочерги відкрив свої двері для глядачів з такими премʼєрами:

  • Січень 2022 р. – видовищно-театралізоване дійство «Різдвяні зустрічі 2022», (режисер – Заслужена діячка мистецтва України Наталія Тімошкіна);
  • Червень 2022 р. – інтерактивна патріотична вистава-гра «Казкові мандри», (режисер Заслужений артист України Петро Авраменко);
  • Вересень 2022 р. – літературний перформанс «Відсіч»), (режисер - Заслужена діячка мистецтва України Наталія Тімошкіна);
  • Грудень 2022 р. – казка «Ніч чудасії» А. Гарцман та І. Шуб ), (режисер - Заслужена діячка мистецтва України Наталія Тімошкіна).

В умовах воєнного стану, в перервах між сигналами "повітряної тривоги", планувати свій репертуар працівники стали театру не на місяць, як це було раніше, а кожного тижня. Інша сцена, нові проекти, власний телеграм-канал, виступи на вокзалах, перед військовими та внутрішньо переміщеними особами, для дорослих і зовсім юних глядачів – таким видався для колективу Житомирського академічного українського музично-драматичного театру імені Івана Кочерги 2022 рік.

Після Перемоги музично-драматичний театр ім. І. Кочерги планує втілити в реальність багато планів, проте головною ціллю є капітальний ремонт будівлі, оновлення комунікацій, електромережі, ремонт фасаду, сцени та залу.

На фасаді нашого приміщення сьогодні висить вивіска «Велика реконструкція», оскільки у березні 2022 році нас повинні були закривати на капітальний ремонт. 15 березня ми мали зіграти останню виставу, а наступного дня повинні були зайти будівельні бригади. Але у війни на це були свої плани…

Та попри всі перешкоди ми віримо, що з настанням Великої Перемоги наша мрія здійсниться і ми обов′язково відбудуємо Наш ТЕАТР !!!”, – ділиться Наталія Миколаївна

 

 

Поділитись

Новини по темі: