20 травня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Культура
  • Вражаючі фрески Свято-Михайлівського собору. Біблійні персонажі, козаки і петриківський розпис

Вражаючі фрески Свято-Михайлівського собору. Біблійні персонажі, козаки і петриківський розпис

  • Фото: Суспільне
  • 28 грудня, 2023 15:09

Свято-Михайлівський кафедральний собор має нові фрески. На них зображені біблійні персонажі, українські козаки та жінки у вишиванках. Є на стінах собору і елементи петриківського розпису.

Настоятель Свято-Михайлівського собору отець Богдан Бойко у коментарях Суспільному розповів більше про реставрацію.

Під куполом храму розмістилась одна з нових фресок. Настоятель храму каже, що на ній зображений Ісус Христос, який причащає Божу Матір та апостолів. Також на фресці відтворені інші біблійні персонажі, українські козаки і жінки у вишиванках.


Фото: Суспільне

«Козаки були дуже великими поборниками і захисниками православ’я, вони робили все для того, щоб Україна була православною. Вони дуже багато жертвували на храм, багато храмів побудували, а потім самі ж ставали молитовниками та монахами в цих храмах. Тому ми сьогодні, хоч і безіменно, але показали козаків такими, які вони були колись, чим вони боролись, чому вони боролись, за що вони боролись», — каже отець Богдан.


Фото: Суспільне

Зображення друкували на спеціальних полотнах, після чого клеїли на стіни храму. Роботи тривали понад два тижні. Настоятель храму Богдан Бойко каже, що до шістдесятих років минулого століття у соборі були автентичні фрески, проте за радянських часів їх було знищено.

Знайти автентичні фрески, що прикрашали колись храм, не вдалось, тому довелось створювати їх «з нуля». Одночасно, намагались зберегти традиції української церкви. Прикрашає стіни собору і петриківський розпис.


Фото: Суспільне

«Це не є щось нове, це є відновлене наше українське. Воно завжди було і його руйнували і знищували у наших церквах. Ось цей Московський патріархат все зробив для того, аби знищити нашу церкву. А сьогодні це один із перших храмів, який зробили так, як було колись у наших українських церквах. Але того автентичного розпису, тих фресок, які були колись у цьому храмі, ми знайти не змогли. І тому не відновили так, як було колись», — каже отець Богдан.


Фото: Суспільне

Віряни поділились своїми враженнями від нових фресок.

«Я думаю, що так і потрібно робити скрізь, щоб наш український дух, традиції відроджувались. Мені абсолютно все подобається, дуже гарно», — наголошує Тетяна.


Фото: Суспільне

«Це дуже гарно, тут взагалі своя атмосфера, просто чудова. Я сюди дуже часто приходжу просто привести думки до ладу. Думаю, що ці національні мотиви не перешкоджають, а навпаки підсилюють наш дух», — ділиться Олена.


Фото: Суспільне

Поділитись

Новини по темі: