20 травня, 2024
Ми в соцмережах

У Житомирі відкрили виставку, присвячену барону де Шодуару

  • Фото: Ірина Чириця
  • 2 березня, 2024 16:28

У Житомирському обласному краєзнавчому музеї відкрилася виставка «Благодійник із Житомира», присвячена 165-річчю від дня народження барона Івана де Шодуара. Про це повідомляє кореспондент Укрінформу Ірина Чириця.

На виставці представлені картини з колекції барона де Шодуара та документи, пов’язані з ними, з фондів музею. Окрім того, представлені документи з обласного архіву та презентовано пам'ятну медаль, виготовлену на честь де Шодуара.

«Цього року 105 річниця з дня створення художнього відділу нашого музею. До травня 1919 року, коли помер останній із Шодуарів Іван Максиміліанович, такого відділу не було. Після його смерті почалися пошукові роботи з виявлення картин і гравюр із колекції де Шодуара, які перейшли до нашого музею. Вони були розпорошені по різних закладах та установах», - розповіла завідувачка художнього відділу музею Лідія Дахненко.

За одним із заповітів, барон передав частину свого майна різним організаціям, зокрема зоозахисним. Свою житомирську садибу заповів жіночому училищу ремісничого типу та під дитячі розваги.

Окрім того, де Шодуар займався благодійністю, зокрема опікувався товариством боротьби із туберкульозом, сиротинцями, єврейською їдальнею, а також підтримував Товариство дослідників Волині.

Де Шодуар помер у 1919 році та був похований на лютеранському кладовищі. Згодом труну з його тілом вилучили зі склепу, а там поховали радянського діяча Василя Боженка. Де знайшов спочинок барон, досі невідомо. Його маєток знищили під час обстрілів Житомира у роки Другої світової війни.

Найближчим часом у Житомирі планують встановити пам’ятну дошку, присвячену Івану де Шодуару, а також перейменувати в пам’ять про нього парк культури та відпочинку ім. Гагаріна.

Поділитись

Новини по темі: