8 вересня, 2024
Ми в соцмережах

Школа колядок та щедрівок в Житомирі: чарівна атмосфера занять

  • Фото: Журнал Житомира
  • 9 січня, 2023 17:25

В Житомирі продовжується робота школи колядок та щедрівок. Вона була створена не лише з метою вивчення пісень, але й для обговорення української культури, звичаїв, обрядів та передачі національної памʼяті наступним поколінням.

Журнал Житомира завітав на одне із занять.

Заняття проводить Ангеліна Нестерова, керівниця зразкового аматорського фольклорного ансамблю «Джерельце». Пані Ангеліна неймовірно цінує українську культуру та бажає її вберегти та передати наступним поколінням. Саме тому вона самостійно відроджує забуті пісні та навчає їх людей.

Фольклорний гурт «Джерельце» побував у експедиціях у найрізноманітніших куточках Житомирщини — Овруцький, Олевський, Любарський, Бердичівський, Черняхівський райони. Там ансамблю вдалось зібрати унікальні зразки українських обрядових пісень, які й вивчаються у школі колядок та щедрівок.

Ансамбль «Джерельце» бере активну  участь у волонтерській діяльності. Колектив плете маскувальні сітки, робить окопні свічки, проводить збір теплих речей та передає дитячі малюнки військовим. За словами керівниці творчого гурту, в такий час його учасники не можуть дозволити собі лишитись осторонь та лише співати пісень, чекаючи на Перемогу. Вони вважають за потрібне активно долучитись до її наближення

За підтримки Міського культурно-спортивного центру Житомирської міської ради такий простір було створено, щоб вихованці та викладачі дізнавались більше про свою культуру та розповсюджували цю неймовірно цінну інформацію.

До вечора щедрівок батьки та їх діти старанно підготувались — прийшли у гарних вишиванках та з посмішками на обличчях. Сьогодні Ангеліна Несторова навчала діток та їх батьків щедрівці «Святий вечір, добрий вечір». Діти різного віку швидко вивчили текст та співали щедрівку, як один.

Такі вечори є чудовою нагодою провести час у приємній компанії, підняти собі настрій та дух, отримати нові цінні знання.

Нагадаємо, що в Житомирі з 8 по 15 січня проходить Фестиваль колядок та щедрівок «Янголи віншують». Відвідати його може кожен охочий за адресою Скорульського, 5, двір Навколокультурного простору. Проходить захід з 14:00 до 17:00.

Поділитись

Новини по темі: