16 вересня, 2024
Ми в соцмережах

Перший Національний тиждень читання нонфіку: як долучитися

  • Фото: Фейсбук Український інститут книги
  • 30 серпня, 2024 20:16

З 2 по 8 вересня в Україні відбудеться перший Національний тиждень читання нонфіку. Його, як і Національний тиждень читання поезії цьогоріч започаткував Український інститут книги. Серед подій вже анонсували інсталяцію, акцію в соцмережах та подкаст.

"Ми хочемо розпочати цю книжкову осінь із розмов, зокрема про український нонфікшн – магнетичний, цікавий, новаторський, такий, що викликає палкі дискусії, свіжий, необхідний. Усе це свідчить про наше зростання як нації, котра читає, попри велику війну, розпочату Росією", – розповіла директорка УІК Олександра Коваль.

Гаслом тижня нонфіку є вислів мовознавця та літературного критика Юрія Шевельова – "З історії незакінченої війни". Як розповіли в Інституті, саме ці слова обрали, щоб сфокусуватися на історичній літературі. Особливо це стосується нових видань, що з’являються на поличках книгарень та бібліотек під час повномасштабного вторгнення Росії попри усі небезпеки.

У візуальному оформленні використали орнаменти ще одного видатного українця, який зробив свій внесок як в науку, так і в мистецтво, — Василя Кричевського.

До Національного тижня читання експерти УІК створили каталог, з понад 300 назвами нового українського нонфікшну. Крім світової та української історії там зібрані біографії діячів, книги на бізнесову, мистецьку, гуманітарну тематику. Також декілька розділів присвячені науці, психології й саморозвитку.

Втім протягом тижня планують й тематичні події, що стосуються різних тем та напрямів нонфікшн літератури. Зокрема, на столичному KyivBookFest протягом 5-8 вересня проведуть офлайн-програму, присвячену тематичному тижню. Детальніше про неї можна прочитати тут.

Також на фестивалі відбудеться ініціатива #Військо_радить. Вона покликана, щоб показати читачам книги, які надихають українських захисників, зокрема й ветеранів. На офлайн-інсталяції будуть показувати різноманітні нонфік видання, в онлайні військовослужбовців запрошують долучитися до акції з хештегом "#Військо_радить".

"Книги нонфіку радитимуть ветерани, рядові солдати, генерали, парамедики та бойові офіцери. Важливо підкреслити, що нас захищають люди з різноманітними інтересами та прагненням до саморозвитку", – наголосили в УІК.

Також протягом Тижня читання презентують новий подкаст про бізнесову літературу – "Сторінки успіху UA". В ньому українські лідери й лідерки думок ділитимуться своїми рекомендаціями.

Під час тематичного тижня з’явиться інтерактивна мапа з офлайн-активностями по всій Україні.

Поділитись

Новини по темі: