22 вересня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Культура
  • На Житомирщині провели гастрофестиваль "Білий борщ і не тільки": з'їли 3 казани борщу

На Житомирщині провели гастрофестиваль "Білий борщ і не тільки": з'їли 3 казани борщу

  • Фото: Суспільне
  • 22 вересня, 2024 10:52

У селі Гальчин Гришковецької громади Бердичівського району 21 вересня відбувся гастрофестиваль "Білий борщ і не тільки". На подвір’ї старовинної садиби українського шляхтича ХІХ століття Михайла Чайковського учасники заходу варили борщ, частували гостей автентичними українськими стравами та розважали у містечку майстрів, повідомляє Суспільне.

За словами організаторки заходу Наталії Ященко, такий гастрофестиваль у громаді відбувається втретє. Цього разу до його участі долучилися представники 6 громад області. Кожна делегація привезла свої унікальні рецепти приготування борщу. А місцеві кулінари варили білий борщ, головним інгредієнтом якого є попередньо заквашений цукровий буряк.

"Ми запропонували гостям 3 види білого борщу: з м'ясом, з куркою та грибами. Також ми частували гостей іншими стравами. Всі із них — достоту автентичні, традиційно українські із давніх кулінарних книг наших господинь. Це, зокрема, і шурванці, і коржі на черені, а також канапки із салом та вареники. Я думаю, що всім все смакувало", — сказала Наталія Ященко.

Розпочався фестиваль у громаді театралізованим дійством. Актори, які виконували роль Михайла Чайковського та його сестри, на бричці проїхалися подвір’ям давнього маєтку. А згодом стали учасниками гастрономічного заходу.

Загалом у громаді зварили 3 казани білого борщу, аби всі спробували, — розповіла місцева жителька Наталія Канарська, яка теж долучилася до приготування головної страви фестивалю.

"Ми вирощуємо білий цукровий буряк спеціально для приготування борщу. Самі його квасимо, а потім з нього варимо білий борщ. Ця смачна страва унікальна тим, що має своєрідну і неповторну кислинку, яка є дуже корисною. А відтак борщ можна їсти і дітям, і людям старшого віку", — сказала місцева жителька.

Окрім борщу, представники громад пригощали іншими автентичними українськими стравами. За словами представниці Романівської громади Людмили Полубєлової, на фестивалі вони презентуватимуть шурванці та завиванці.

"Шурванці з квасолею, це у нас — підпалки, які подаються із підбиванкою. Вони на черені печуться. Це гречушки. У нас також є завиванці, коржі з маком, мартижаники. І звичайно наш пиріг, який має назву "Врублівський шлях", — розповіла Люмила Полубєлова.

Валентина приїхала на фестиваль із Старого Солотвина. Привезла вареники.

"Вареники — це наша автентична українська страва. Вареники із сушеними яблуками та маком, з картопелькою, із соленим сиром та шкварочками та і з капустою", — перерахувала страви господиня із Старого Солотвина.

Марія на фестиваль приїхала із Житомира. Вона не привезла страв, а доєдналася, з її слів, бо хоче спробувати традиціну українську їжу та подивитися на вироби народних умільців.

"Тут цікаво, бо можна побачити вироби місцевих умільців, скуштувати цікаві страви. Господині справді з любов’ю і дуже смачно все приготували. Та й на вигляд ці страви дуже гарні та апетитні", — розповіла Марія.

Учасниця фестивалю Ірина — теж із Житомира сказала, що їй дуже посмакували домашні деруни.

"Дуже смачні деруни. А ще — ковбаски та крученики", — сказала Ірина.

За словами місцевого жителя Володимира, таке свято у громаді сприймається як розрада у нелегкий час.

"Це невеличке свято. Але воно як розрада в нашому житті. Ми попробували нашої рідної бурячихи "Три гички", як в народі кажуть. Вона чудова", — поділився власними враженнями про фестиваль Володимир.

Окрім борщу та українських страв, гостям гастрофестивалю запропонували виставку виробів народних майстрів, благодійний ярмарок, майстер-класи, лотереї, фотозони, розваги для дітей та виступи етноколективів.

Поділитись

Новини по темі: