20 травня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Культура
  • Його книги розкуповують одразу: що читають житомиряни і скільки витрачають в книгарні

Його книги розкуповують одразу: що читають житомиряни і скільки витрачають в книгарні

  • Фото: Unsplash/Matias North
  • 14 вересня, 2023 18:00

Останнім часом книги та читання дуже популяризується в Україні. На вулицях та у громадських закладах Житомира все частіше можна побачити людей з книгами замість ґаджетів у руках. Також в місті відкриваються сучасні магазини з широким асортиментом книг на будь-який смак.

Один із таких книжкових магазинів, Книгарня «Є», розташований на Великій Бердичівській, 10. Адміністраторка книгарні Олена розповіла про найпопулярніші серед житомирян книги.


Фото: Книгарня Є

Кількість читачів зросла. Особливо популярні детективи та книги про психологію

Олена зазначає, що за останні півтора року кількість читаючих людей в Житомирі зросла. Найбільше відвідувачів у книгарнях було під час блекаутів, коли книги замінили смартфони, телевізори та компʼютери.

«Дуже багато людей намагаються зараз повернутись до шкільної класики, тому що більшість її читали дуже швидко через велике навантаження шкільної програми, або не читали взагалі», — ділиться Олена.


Фото: Книгарня Є

Найбільшою популярністю користуються книги з психології. На другому поверсі книгарні розташований відділ психології, де, за словами Олени, завжди багато людей. 

Також велика кількість людей має запит на детективи.

«Читачам хочеться якоїсь містики та загадки, щоб трішки відволіктись від реалій», — каже адміністраторка книгарні.

Читачі стали більше цікавитись українськими класиками, тому що поглянули на них по-новому. Також запитують книги, що розповідають про історію України.


Фото: Книгарня Є

Час від часу гості книгарні цікавляться наявністю книг російських авторів.

«Люди старшого покоління звикли, що в них половина бібліотеки російською мовою. Їм незвично, що зараз ніде немає російських авторів. В такому випадку ми підказуємо схожу книгу відповідного жанру українською мовою», — зазначає Олена.

Найпопулярнішим автором серед житомирян наразі є Сергій Жадан. Збірку віршів «Динамо Харків» розкупили як тільки книгарня отримала коробку примірників.


Фото: видавництво А-ба-ба-га-ла-ма-га

Не втрачають популярність книги Стівена Кінга. Полюбляють житомирські книгомани і Фредріка Бакмана.

«Дуже люблять читачі трилогію «Ведмеже місто». Це книги для любителів читати обʼємні твори», — додає Олена.


Фото: Yakaboo

Особисто Олена полюбляє читати фантастику. Зізнається, що цей жанр не для всіх, проте поділилась кількома улюбленими книгами, які б вона радила почитати іншим:

  • «Путівник по галактиці для космотуристів». Головний герой переживає знищення Землі та їздить автостопом по всьому Всесвіту, пізнаючи його.
  • Книги Террі Пратчетта. За словами Олени, вони сподобаються любителям Толкіна та інших фантастів.
  • «Ловець повітряних зміїв». Книга не відноситься до фантастики. Це історія про дітей, які опинились у центрі афганської війни.

«Ця книга розбила мені серце, проте написана вона дуже класно», — каже Олена.


Фото: bookclub.ua

Вік читачів. Скільки житомиряни витрачають на книги

Книжковий магазин відвідують люди різного віку. За словами адмінстраторки, старші відвідувачі магазину часто скаржаться на те, що сучасна молодь не читає, проте найбільше книгарню відвідують люди 20-25 років.


Фото: Книгарня Є

Житомиряни є не менш активними покупцями, ніж мешканці інших обласних міст. Як правило купують по 2 книги. Вартість творів в Книгарні Є коливається від 200 до 600 гривень в середньому.

Спеціальні пропозиції від Книгарні Є. Книжковий клуб

Окрім того, що Книгарня Є постійно пропонує акції та робить спеціальні пропозиції своїм покупцям, вона створила книжковий клуб. Щомісяця учасники клубу обирають книгу для прочитання, після чого обговорюють її разом. Щоб приєднатись до клубу, варто перейти за посиланням.

Наразі книголюби читають «Дівчина, жінка, інакша» Бернардін Еварісто, яка розповідає про 12 різних жінок, кожна з яких має певну мету та сподівається знайти відповіді на свої питання. Книга звучить багатьма голосами, які зливаються в один хор.


Фото: Книгарня Є


Фото: Книгарня Є

Олена зізнається, що особливо заохочувати читачів не дводиться, адже вони самі бачать гарне місце для придбання цікавих книг і можливість поспілкуватись з однодумцями.

Кожен покупець Книгарні Є може отримати дисконтну картку, що зробить придбання книг ще вигіднішим та приємним. Окрім цього, в книгарні постійно діють акції та знижки. Наразі знижки діють на книги видавництва «Темпора». Це здебільшого філософська література, яка наштовхує на роздуми.


Фото: Книгарня Є 

Поділитись

Новини по темі: