20 травня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Культура
  • Коростишівський парк скульптур увійшов до Книги рекордів України

Коростишівський парк скульптур увійшов до Книги рекордів України

  • Фото: Коростишівська міськрада
  • 8 травня, 2024 15:37

Коростишів отримав Диплом Книги рекордів України за встановлення рекорду в категорії "Мистецтво". Назва рекорду: "Коростишів — найкраще місто України за кількістю скульптур на кількість населення".

Про це розповів місцевий художник, автор всіх декоративно-паркових скульптур та пам'ятників у місті, співзасновник громадської організації "Місто 1000 скульптур та муралів" Віталій Рожик, передає Суспільне.

"Особисто я цю відзнаку сприймаю як визнання міста Коростишів на рівні України, бо, попри те, що я автор всіх 111 скульптур та пам'ятників, гадаю, що вони — наше спільне надбання. Адже кожний мій витвір, встановлений у тому чи іншому куточку міста це, по суті, частинка його душі, це чиєсь обличчя чи погляд, а відтак кожна така скульптура, доглянута та дбайливо прибрана, я впевнений, робить наше місто не схожим на інші", — сказав Віталій Рожик.

Фото: скриншот

Більшість скульптур та пам'ятників художника встановлені у місцевому парку, який розташований неподалік центру міста на березі річки Тетерів.

Зі слів Віталія Рожика, цей зелений куточок міста є пам'яткою садово-паркового мистецтва місцевого значення та екскурсійно-туристичною зоною.

"Наш рекорд і почався саме з Коростишівського парку. Минулого року тут побували мої друзі — художники із Києва. Їм так сподобалася тутешня місцина, природа у поєднанні з великою кількістю декоративних садово-паркових скульптур, квітів та інших рослин, що вони і запропонували мені подати документи на включення міського садово-паркового мистецтва у Книгу рекордів України", — розповів Віталій Рожик.

Каже, що загорівся цією ідеєю, але всю технічну роботу з підготовки належних документів, заявок, описів, пояснень взяв на себе його товариш — теж співзасновник організації "Місто 1000 скульптур та муралів", у минулому киянин, а нині житель Коростишева Григорій Хмельницький.

"І ось після більш як річної процедурної та протокольної підготовки про включення нас до Книги рекордів України ми отримали диплом. І за декілька днів наше місто житиме з новим статусом — найкраще місто України за кількістю скульптур на кількість людей. У поясненні до відзнаки сказано, що в нашому місті, в якому проживає 25 тисяч людей, одна скульптура припадає на 225 людей. Для порівняння: у столиці Данії Копенгагені, який вважається європейською столицею зовнішніх скульптур, і в якому проживає 606 тисяч людей, одна скульптура припадає на 321 людину. Тож, я впевнений, що ми можемо претендувати на відзнаку Книги світових рекордів Гіннеса", — сказав скульптор із Коростишева.

Фото: Григорій Хмельницький Фейсбук

З його слів, отримання такого визнання дасть можливість отримати організації грант, гроші від якого можна буде спрямувати на розвиток парку, зокрема, на впорядкування доріжок, клумб, висаджування нових насаджень та удосконалення такого виду вуличного мистецтва як створення муралів.

"Для нас, жителів Коростишева, це важливо. Адже наш парк сьогодні є не тільки місцем відпочинку, естетичної насолоди та релаксу. Тут ми часто збираємося всією громадою та влаштовуємо різні заходи, зокрема, і для того, аби зібрати гроші на підтримку ЗСУ. У нас тут є таке публічне місце, який ми називаємо патріотичним майданчиком, де і відбуваються такі заходи. Неподалік ми створили Алею пам'яті Героїв", — розповів Віталій Рожик.

Відео Коростишівське радіо

Поділитись

Новини по темі: