Піст – важлива складова релігійного життя християн східного обряду. В цей час віряни обмежують себе у їжі, розвагах, поведінці, намагаються більше часу проводити за молитвою та саморозвитком.
Календар всіх постів для православних та греко-католицьких віруючих на 2025 рік збігається. Він налічує чотири багатоденні пости та три одноденних, пише УП.
Також церква пропонує постити кожну середу та п’ятницю упродовж року крім загальниць (тижнів після великих релігійних свят).
Великодній піст
У 2025 році Великодній піст (Чотиридесятниця) триває з 3 березня по 19 квітня.
Востаннє перед Великоднем дозволялося їсти м’ясо у М’ясопусну неділю, 23 лютого.
У Сиропусний тиждень (Масницю) можна їсти молочні продукти, рибу та яйця.
Завершує Масницю Прощена неділя. У 2025 році вона припадає на 2 березня. У цей день миряни просять одне в одного прощення, щоб вступити в піст примирившись із ближніми.
Це останній день перед Великоднем, коли ще можна вживати рибу, молочні продукти та яйця.
Петрів піст (Петрівка)
Петрів піст або ж Петрівка у 2025 році триватиме від 16 червня до 28 червня.
Цей піст завжди закінчується до свята апостолів Петра і Павла. Його тривалість залежить від Великодня: якщо Пасха рання, то піст довший, якщо ж пізня – коротший. Торік, у 2024 році через пізній Великдень Петрівки не було зовсім. Тим, хто все ж хотів взяти піст, церква радила дотимуватися обмежень у період вже після Петра і Павла.
Успенський піст
Спасівка або Успенський піст сталий і у 2025 році традиційно триватиме з 1 по 14 серпня.
Це піст встановлений на честь дня Успіння Богородиці, який відзначають 15 серпня.
Різдвяний піст
Різдвяний піст 2025 припадає на період з 15 листопада до 24 грудня.
Його ще називають Пилиповим або Пилипівкою, бо він починається на насупний день після свята апостола Пилипа (14 листопада).
Одноденні пости
Окрім середи та п’ятниці щотижня, є ще низка днів, в які слід тримати піст:
- Хрещенський святвечір (Богоявлення), день напередодні Водохреща – 5 січня;
- Усікновення голови Іоана Предтечі – 29 серпня;
- Воздвиження Хреста Господнього – 14 вересня.
Як підготуватися до посту
Архімандрид Костянтин Марченко, настоятель Жидичинського монастиря, каже, немає універсальної інструкції підготовки до посту. Перш за все він радить чесно оцінити своє здоров’я і зрозуміти, чи дозволяє стан організму дотримуватися встановлених обмежень. Якщо так – налаштуватися морально, виявити послух та прийняти для себе рішення таки додержати посту.
“Це період, коли ми як люди, які маємо в собі гідність, не гордість, а саме гідність, маємо поставити собі запитання: А я можу пожити без м'яса? А я можу пожити без молочного? Без зайвих веселощів? Без кави? Можу чи не можу?”, – пояснює священник.
Також отець Костянтин радить звернути особливу увагу на речі, від яких відмовитися особливо важко. Утримання від них може стати першим кроком в роботі над собою та надалі в дотриманні посту так, як того вчить церква, або буде рішенням, якщо весь піст не дозволяє витримати здоров’я.
“Ви маєте, знаючи свої проблеми, знаючи свої особливості й схильності, зробити акцент на найбільші свої проблеми. У когось це кава, в когось це солодощі, в когось це безперестанку тріпотіння язиком. І якщо ми хочемо якогось результату від посту, треба знайти цю ваду, цю схильність і працювати з нею”, – наголошує настоятель монастиря.