29 березня, 2024
Ми в соцмережах

Євробачення-2022: фіналісти нацвідбору та їхні пісні

  • 11 лютого, 2022 9:17
12 лютого на телеканалі UA:Перший відбудеться Національний відбір на Євробачення-2022, яке пройде в Турині. Керівництво телеканалу спочатку оголосило лонглист із 27 номінантів, а згодом – короткий список, до якого увійшло вісім артистів.

Нацвідбір проводитиметься в один тур, без півфіналів, як було раніше, інформує "Суспільне Культура".

З восьми фіналістів маємо: двох співачок, трьох співаків, два рок-гурти та один реп-гурт.
 

1. Alina Pash – "Тіні забутих предків"


Аліна Паш, яка більшість своїх творчих здобутків позиціонує як R&B чи хіп-хоп, випустила навдивовижу ортодоксальний трек під Євробачення. Це лірична балада із фольклорними мотивами, сопілкою та етнічними ударними, де поєднуються українська й англійська мови, а також посилання на українських та англійських класиків від літератури (Коцюбинського й Шекспіра). На програші Аліна читає реп, але, на відміну від інших її робіт, він звучить так, ніби залетів у трек прямо із середини нульових та фітів Nelly із Kelly Rowland.

Ще до Нацвідбору Аліна потрапила в скандал. Виявилося, що після 2014 року вона одного разу виступала на корпоративі в Криму, а також їздила в Москву, де фотографувалася із надписом KYIV на Красній площі. Аліна пояснює, що нічого не порушувала і керувалася виключно патріотичними мотивами. Це пояснення влаштовує не всіх, але формальних правил Нацвідбору співачка справді не порушувала.

Утім, розмови про орієнтацію "карпатської бітанги" на російський ринок йдуть не перший рік. Аліну заявляли на російський фест, але вона не поїхала. А минулого року вона взяла участь у записі альбому на честь 130-річчя до дня народження Мандельштама разом із російськими зірками.

Менш із тим, Аліну Пашу можна вважати однією із фавориток відбору. Вона міксує одразу два жанри, використовує фольклорні мотиви, добре відома слухачам та загалом позиціонує себе як співачка з Карпат. Щоправда, важко оцінити наскільки ж сильно на заваді стане історія з подорожами до Росії.
 

2. Barleben – "Hear My Words"


З участю Barleben пов'язаний скандал. Взагалі Суспільне обрали співака LAUD із піснею "Head Under Water". Але згодом виявилося, що цю пісню три роки тому публікував її саунд-продюсер у відео з бекстейджу запису. Тоді воно набрало близько 300 переглядів, але "єврофани" розкопали ролик та надіслали його організаторам. Організатори прийняли рішення відсторонити LAUD, бо за правилами пісня не має бути опублікована раніше. LAUD заявив, що нічого не порушував. Але його все одно зняли.

Barleben взяли на його місце із треком "Hear My Words". Це типова лірична балада під Євробачення, яких кожного року можна почути з десяток.

Сам Barleben – колишній військовий, який починав із соціального проєкту, на меті якого було привернути увагу світу до війни на Донбасі. Згодом почав писати й звичайну попмузику. Зазвичай такі пісні характеризують як "літні". Наприклад, кліп "На глибині".

Barleben важко вважати фаворитом відбору. І через передісторію, і через те, що його пісня відчувається аж надто типовою для конкурсу. Це було б окей, якби з ним на сцену не виходило ще кілька талановитих артистів із більш впізнаваним стилем.
 

3. Cloudless – "All be alright"


Іноді складається враження, що гурт Cloudless з'являється тільки на період Нацвідборів. Але це не так. У Нацвідборі вони брали участь лише раз – 2020 року, посіли 4 місце у півфіналі, та не пройшли далі.

Із того часу вони встигнули розійтися з вокалістом Юрієм Каналошем та напередодні цього відбору зійтися знову. Юрій же 2020 року записав низку сторіз, у яких звинувачував увесь шоубіз у лицемірстві та особливо alyona alyona. На жаль, ці сторіз не збереглися.

До Євробачення квартет підготував пісню "All Be Alright", яку зробили на тій же студії, що й попередню пісню нацвідбору "Drown Me Down".

Cloudless важко назвати фаворитом цього відбору. Скоріше за все, на них чекає результат десь у середині таблиці. Їхня пісня записана якісно, але вже на середині ти забуваєш, як вона звучить. У гурту немає такого потужного образу та впізнаваності, як у O.Torvald, щоб перемогти, виключно використовуючи образ рокерів.
 

4. Kalush Orchestra — "Stefania"


Kalush Orchestra – додатковий проєкт гурту Kalush. Як пояснює фронтмен Олег Псюк, це гурт, заточений під живий звук і використання народних мотивів.

За минулий рік Kalush встигли випустити повноцінний альбом, мініальбом із репером Skofka та кілька синглів і кліпів, зокрема колаборації із Христиною Соловій та Jerry Heil. Згодом народилася Kalush Orchestra — і от вони на Євробаченні.

Пісня "Стефанія" присвячена мамі Олега, яку саме так і звуть. І в цьому вже більше якоїсь персональної історії, ніж у більшості інших учасників.

Я вважаю, що Kalush Orchestra – головні претенденти на перемогу цього року. По-перше, хіп-хоп — досі головна музика у світі. По-друге, вони вдало імплементують елементи фольклорної музики у свою читку: сопілка цілком доречна, хор у приспіві не ріже вухо, та й загалом усе звучить органічно. По-третє, це ледь не єдина пісня, приспів якої в'їдається в мозок з першого ж прослуховування. А це доволі важливий фактор для пісні під Євробачення. "Stefania" може звучати цікаво як для українського слухача, так і для міжнародного.
 

5. Michael Soul — "Demons"


Біографія Михайла Сосунова доволі загадкова. Сам він із Білорусі, і двічі брав участь у місцевому Нацвідборі, а також в українському "Х-Факторі" та "Голосі країни". У "Голосі" в команді Тіни Кароль дійшов аж до півфіналу (тож для членкині журі він не буде відкриттям). За вісім років творчості випустив лише один мініальбом, і зараз готує новий. Сингл "Demons", із яким Михайло йде на Нацвідбір, має у нього ввійти.

Michael Soul – один із музикантів, яких я зазвичай називаю серійними учасниками реаліті-шоу. І Нацвідбір на Євробачення в цьому випадку — одне з них. Сама ж "Demons" – якісний сучасний електронний поп англійською, із розмашистою кульмінацією.

На мою думку, у Michael Soul дуже мало шансів виграти Національний відбір, навіть попри вдалий трек. Навіть якщо члени журі поставлять найвищі оцінки, я не знаю, що може змусити переконати глядачів проголосувати не за українця, а за учасника з іншої країни, хоч і мешканця Києва.
 

6. Our Atlantic — "Моя Любов"


Our Atlantic – рок-гурт, який починав із англомовного інді-року, але 2020 року зробив серйозний поворот у творчості і сконцентрувався на фанк-музиці. Причому не американському фанку, а на тому, що з недавнього часу називають "вусатий фанк" – українській естраді кшталту радянських ВІА періоду 70-80-х.

Our Atlantic — найбільш самобутні серед учасників. Вони виглядають, як The Beatles, які виросли в Коломиї. Грають відповідну музику і є улюбленцями музичної тусовки. Але є фактор самої пісні.

"Моя любов" зберігає шарм, який гурт взяв на альбомі "Час розваг". При цьому текст пісні побудований навколо теми домашнього насилля. І, якщо чесно, з нього зовсім не очевидно, що гурт виступає проти нього. Музиканти пояснювали в інтерв'ю, що таким чином хочуть привернути увагу до теми аб'юзу, але європейскьий слухач не буде вишукувати коментарі українською. Він буде ошелешений текстом про побиту жінку, який співається на веселий манір під танцювальні фанкові мотиви.

На мою думку, Our Atlantic важко назвати фаворитом відбору. І через специфічність жанру, і через неочевидну мораль пісні. Але нових слухачів вони точно знайдуть.
 

7. Roxolana — "GIRLZZZZ"


Roxolana перезапустила свою кар'єру минулого року та зробила фокус на український поп. Дистриб'юторами стала компанія Юрія Нікітіна mamamusic. Вона випустила альбом на вірші українських поетів із різноманітними аранжуваннями, в яких замішано попмузику, танцювальні ритми, електроніку та акуратно вплетено український фолк.

На нацвідбір Roxolana презентувала більш прямолінійний трек, у якому найбільше запам'ятовується приспів із народним хором, на якому сама Роксолана, власне, не співає. Цікаво, яким чином це буде обіграно в номері.

Іронічно, що пісня називається "Girlzzzz", ніби з відсиланням до тихо похованого проєкту Нікітіна Girls, який гучно запускався три роки тому і непомітно зник.

Як на мене, у Роксолани дуже мало шансів пройти цьогорічний відбір. Якщо навіть Kazka двічі не вдалося, то у артистки, яка зараз виглядає як похідна від проєкту Саші Заріцької, шансів ще менше.
 

8. Wellboy — "Nozzy Bossy"


Wellboy – головна попсенсація минулого року. У нього вийшло всього дві пісні, але обидві стали беззаперечними хітами. На момент написання матеріалу він ще не презентував пісню, із якою братиме участь у відборі, але можна передбачити, що співак залишатиметься в іронічному руслі із використанням українських естрадних традицій.

Напередодні конкурсу стало відомо, що артист приєднався до продюсерського центру Михайла Ясинського – Secret Service EA. Артисти цього агентства кілька разів брали участь у нацвідборах. TAYANNA двічі була другою, а Jerry Heil у фіналі 2020 року посіла останнє місце.

Спрогнозувати результат Wellboy найважче. І через відсутність пісні, і через непередбачуваність самого артиста. Він може як повторити долю своєї попередниці, так і неочікувано виграти. Це головна "темна конячка" відбору.

Поділитись

Новини по темі: