19 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Культура
  • Декоративне каміння та метеорит: в Житомирському краєзнавчому музеї відкрили нову виставку

Декоративне каміння та метеорит: в Житомирському краєзнавчому музеї відкрили нову виставку

  • 1 жовтня, 2021 14:48
У Житомирському обласному краєзнавчому музеї відкрили виставку корисних копалин та декоративного каміння. На виставці представили 150 експонатів, інформує "Суспільне".
 

"Ми тут демонструємо такий мінерал, як кремінь. Його використовували наші предки для виготовлення знарядь праці, для добування вогню за допомогою кременя і кресала. Тут ви можете побачити і ребро мамонта, на якому залишені зарубки нашими предками кременевою зброєю", – сказав Петро Печенюк, очільник відділу природи обласного краєзнавчого музею.


На виставці відвідувачі вперше можуть побачити нові надходження обласного краєзнавчого музею, наприклад, ребро мамонта.
 

"Окрім ребра мамонта, у цьому році в нас є багато надходжень: керченська залізна руда з ядрами молюсків, нафта, нумуліти, з яких складаються Кримські гори і белемніти, яких ще називають чортові пальці", – говорить наукова співробітниця музею Любов Вовнюк.


Одним з найдавніших експонатів обласного краєзнавчого музею є шматок метеориту.
 

"Цей метеорит подарований нашому музею на зорі його започаткування – в 1910 році одним із засновників нашого музею, академіком Павлом Тутковським", – розповів Петро Печенюк.


Також на виставці представлені і різновиди граніту, який видобувають у родовищах Житомирської області.
 

"Такої різноманітності граніту, як у нас на Волині, немає ніде, – каже Петро Печенюк. – Крім того, двох однакових каменів у двох однакових родовищах немає. Кожне родовище має камінь зі своїм малюнком, кольором, якістю. Це є надзвичайно унікальним явищем".


Виставка "Камінь істини" в обласному краєзнавчому музеї триватиме до кінця листопада.
 
Поділитись

Новини по темі: