26 квітня, 2024
Ми в соцмережах

Сьогодні євреї всього світу відзначають Новий 5769 рік

  • 29 вересня, 2008 15:49

В понеділок, 29 вересня, іудеї всього світу відзначають одне з найбільш важливих іудейських свят Рош ха-шана - початок року в єврейському календарі.

Іудеї ведуть літочислення не від Різдва Христова, а від створення світу. Новий рік вони відзначають за місячним календарем. Новий рік, або Рош ха-шана, що в перекладі з івриту означає "голова року", починається в перший день місяця Тішрея, який за світським календарем доводиться зазвичай на середину вересня - початок жовтня. Він наголошується через 163 дні після Песаха (не раніше 5 вересня і не пізніше 5 жовтня). У 2008 році Рош ха-шана святкується з 29 вересня по 1 жовтня.
 
У перший вечір Рош ха-шана після запалення свічок в синагозі відбувається святкове богослужіння, під час якого читаються молитви розкаяння і надії на щасливий результат суду. Рош ха-шана святкується в перші два дні єврейського місяця Тішрея, які носять назву "йом-ха-аріхта" ("один довгий день") і прирівнюються до суботи (в цей час заборонена всяка робота).
 
З Рош ха-шана починається десятиденний період - "дні трепету" ("йомім ха-нораїм"), який завершується Йом Кипуром, - вдень всепрощаючі, спокутування. У віруючих є десять днів для того, щоб обдумати свої вчинки, виправити допущені помилки, розкаятися. Лише після Йом Кипура Божественне рішення остаточно затверджується і визначається доля людини на найближчий рік.
 
В дні святкування Нового року євреї моляться в синагогах і просять Всевишнього послати їм і їх близьким благополуччя і радість. У ці дні прийнято просити у ближніх прощення за нанесені образи і бажати один одному бути записаними Всевишнім в Книгу життя в наступаючому році. Під час уранішніх зборів в синагозі сурмлять в шофар (баранячий ріг), звуки якого повинні збудити розкаяння в серцях присутніх.
 
В дні Рош ха-шана особлива увага приділяється всіляким знаменням і природним катаклізмам. Рабини вважають, що в ці дні знамення мають особливий сенс.
Нагадаємо, сьогодні Президент Віктор Ющенко привітав іудеїв України з святом Рош ха-шана. А армія Ізраїлю ввела режим ізоляції палестинських територій у зв'язку з святкуваннями.
Поділитись

Новини по темі: