20 квітня, 2024
Ми в соцмережах

Сьогодні православні відзначають Медовий Спас

  • 14 серпня, 2008 15:33

Сьогодні у православних віруючих починається Успенський пост, який продовжиться два тижні.

Пост завершиться 28 серпня святом першого Пречистого Пресвятої Богородиці, а перший пісний день співпадає з Медовим (Мокрим) Спасом, коли Церкву згадує Походження, або Ізнесеніє, Чесних Древ Животворящого Хреста Господня і шанує сім старозавітних мучеників - братів Маковіїв.
 
Пост, що почався, ослабляється по суботніх і недільних днях, а також 19 серпня - в свято Перетворення, коли можна куштувати рибу і випити небагато вино.
 
Свято Ізнесенія Хреста Господня був встановлений в IX столітті в Константинополі, де щорічно частина Животворящого Хреста, який зберігався в будинковій церкві грецьких імператорів, приносили в храм Святої Софії і освячували воду для огиди хвороб.
 
У православних храмах цього дня виносять хрест для поклоніння і освячують мед, оскільки в народі 14 серпня іменується ще Медовим Спасом. Святкування Спаса і Пресвятої Богородиці пов'язане з ім'ям святого князя Андрія Боголюбського, який в 1164 році під час походу проти волжськіх булгар виставив перед собою Володимирську ікону і хрест, а потім розбив своїх супротивників.
 
По народних прикметах, на Медовий Врятував відлітають ластівки і стрижі, що вважається першим знаком осені, що наближається, передає Інтерфакс.
Поділитись

Новини по темі: