29 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Кримінал
  • На житомирській митниці провернули аферу з машинами швидкої допомоги: збитки понад 10 млн грн

На житомирській митниці провернули аферу з машинами швидкої допомоги: збитки понад 10 млн грн

  • 3 лютого, 2022 17:43
Служба безпеки України блокувала корупційну схему на митному посту Житомирської митниці. За попередніми оцінками, державному бюджету завдано збитків на понад 10 млн грн.

За даними слідства, восени 2020 року київська комерційна структура ввезла до України 26 спецавтомобілів із медичним обладнанням. Тоді ж ці не розмитнені "швидкі" розмістили на зберігання в режимі "митний склад". 
 

"Цей режим передбачає перебування товару на митній території без справляння жодних податків і зборів упродовж 1 року його зберігання. По закінченні цього терміну товар повинен бути розмитнений (зі сплатою усіх належних платежів) або повернутий в країну, з якої його експортували", - пояснює СБУ.


Через рік, восени 2021, комерсанти штучно продовжили термін їх безоплатного перебування на митній території.
 

"Зловмисники діяли за схемою: нерозмитнені автомобілі просто заїхали до буферної зони одного з міжнародних автомобільних пунктів пропуску на території Житомирської області та повернулися на той же митний склад. Однак митники оформили це як заїзд на митний склад нової партії. Детальне вивчення корупційної схеми дозволило оперативникам спецслужби встановити і ряд махінацій із документами, які комерсанти подавали до митних органів при ввезенні швидких", - повідомили в Службі безпеки України.


Встановлено значну невідповідність між реальною та заявленою у супровідних документах вартістю спецавтомобілів. Ціна авто із аналогічною комплектацією у ЄС стартує від 15 тис. євро, тоді як у митних документах ввезеної партії вони оцінені у 2,5-5 тис. євро.

Тривають слідчі дії. Вирішується питання щодо накладення арешту на спецавтомобілі.





Фото: СБУ
Поділитись

Новини по темі: