20 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Кримінал
  • СБУ ліквідувала «дубовий» бізнес депутата: відправляв із Житомирщини до ЄС незаконну деревину

СБУ ліквідувала «дубовий» бізнес депутата: відправляв із Житомирщини до ЄС незаконну деревину

  • 11 січня, 2022 16:17
На Житомирщині депутат організував вивіз гуртових партій дубових пиломатеріалів до ЄС за підробленими документами. За попередніми даними Служби безпеки України, лише за півроку зловмисники вивезли до 30 вантажівок готової продукції, виготовленої із незаконно зрубаної деревини.

Оперативники спецслужби встановили, що протиправну схему організував депутат однієї з сільських рад Бердичівського району. 
 

"Зловмисник ініціював понаднормову рубку у місцевому державному лісгоспі дубів, які скуповував за готівку. Його "партнери" з підконтрольної приватної пилорами виготовляли з них пиломатеріали. До свого "промислу" народний обранець долучив двох друзів, один з яких займався доставкою незаконно зрубаної деревини. У обов’язки іншого входило отримання "липових" сертифікатів про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів, що необхідні для безперешкодного переміщення продукції через державний кордон. Виручка від цієї "зовнішньоекономічної діяльності" надходила на валютні рахунки підприємців-близьких родичів організатора оборудки. Таким чином відбувалася її легалізація", - пояснили в СБУ.




Задокументовано, що лише упродовж 6 місяців зловмисникам вдалося вивезти з України більше 550 куб. м дубових пиломатеріалів – майже три десятки вантажних автомобілів, заробивши при цьому майже 5 млн грн. 

Наразі депутату-організатору схеми повідомлено про підозру за:
 
  • ч.3 ст.209 (легалізація (відмивання) грошових коштів та іншого майна, здобутих злочинним шляхом);
  • ч.4 ст.246 (незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу);
  • ч.ч.3 і 4 ст.358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) Кримінального кодексу України. 

Його спільникам повідомлено про підозру за вчинення аналогічних правопорушень.

У межах кримінального провадження перевіряється причетність до оборудки посадовців державного лісового господарства.





Фото: СБУ
Поділитись

Новини по темі: