25 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Кримінал
  • Прокуратура Житомира прокометнувала скандал з захопленням інтернеи-клубу "КлубОк"

Прокуратура Житомира прокометнувала скандал з захопленням інтернеи-клубу "КлубОк"

  • 27 січня, 2011 21:55
Прес-служба Житомирської прокуратури прокоментувала захоплення інтернет-клубу "КлубОк".

Відповідно до завдання Генеральної прокуратури України, йдеться у коментарі, з початку січня 2011 року у Житомирській області, як і в цілому у державі, проводяться перевірки додержання вимог Закону України «Про захист суспільної моралі» щодо попередження поширення продукції, яка негативно впливає на формування свідомості неповнолітніх.

У межах завдання, міськрайпрокурорам доручено організувати та провести рейди на суб’єктах підприємницької діяльності, які надають комп’ютерні послуги, перевірити наявність державної реєстрації дозволу на надання послуг, режим роботи, заборони відвідування їх неповнолітніми у нічний та навчальний час, куріння, розпивання спиртних напоїв, обмеження доступу дітей до інформаційної продукції, яка негативно впливає на їх свідомість. Звернути увагу на використання програмного забезпечення, захист права на об’єкти інтелектуальної власності, використання неліцензійної продукції.

Прокуратурою області спільно із працівниками підрозділів державної служби по боротьбі з економічною злочинністю та кримінальної міліції у справах дітей УМВС України в Житомирській області 26 січня у м. Житомирі проведено перевірки у 10  Інтернет-клубах. Виявлено порушення державно-санітарних норм та факти перебування дітей під час навчально-виховного процесу, які грали в ігри, що містять елементи жорстокості та насильства, що є грубим порушенням Закону України «Про захист суспільної моралі».

Під час перевірки Інтернет-клубу «Клубок», розташованого у м. Житомирі по вул. В. Бердичівській, 10 близько 11.00 год. виявлено неповнолітнього загальноосвітньої школи Житомирського району, який майже дві години замість уроків грав у комп’ютерні ігри з масовими вбивствами, що містять елементи жорстокості та насильства і негативно впливають на свідомість неповнолітніх.

Крім того, виявлено численні порушення, які перевищують майже втричі встановлені державно-санітарні норми. Зокрема, в Інтернет-клубі облаштовано 47 робочих місць з комп’ютерним забезпеченням, у той час, коли розмір приміщення та відповідний паспорт, виданий органами держсанепідслужби області дозволяв розташувати лише 16 робочих місць. З метою  ретельної перевірки  з цих питань залучено фахівців санепідслужби м. Житомира.

Працівники прокуратури області та органів внутрішніх справ після виявлення неповнолітнього у залі назвали свої прізвища, посади, пояснили мету приходу, підстави проведення перевірки, та пред’явили службові посвідчення. На підставі статті 20 Закону України «Про прокуратуру»  прокурор має право  безперешкодно   за  посвідченням,  що підтверджує займану посаду,  входити  у  приміщення установ незалежно від форм власності підпорядкованості чи приналежності, мати  доступ до документів і матеріалів,  необхідних  для проведення перевірки, викликати посадових осіб  і  громадян,  вимагати  від  них усних або письмових пояснень щодо порушень закону та інші повноваження.

Під час ознайомлення з документами та програмним забезпеченням виявлено використання неліцензійної продукції. Вимогу надати документи на неї власник проігнорував, і почав перешкоджати подальшій перевірці та заблокував вхідні двері. На постійні вимоги перевіряючих упродовж двох годин відмовлявся відчинити двері та випустити працівників прокуратури, міліції, двох відвідувачів та школяра. Переписавши дані службових посвідчень працівників, власник клубу зухвало себе поводив, обіцяв притягнути до відповідальності перевіряючих та увесь час комусь телефонував. Протиправну поведінку працівників клубу зафіксовано на  відеоносії, у тому числі і порушення вимог законодавства щодо заборони тютюнопаління у закладах загального користування. Фізичне насильство до працівників клубу не застосовувалося.

Неодноразові вимоги оперативної групи органів внутрішніх справ, що прибула на місце події про те, щоб відчинити двері, він також проігнорував.

З метою припинення протиправних дій осіб, які незаконно утримували у приміщенні працівників прокуратури Житомирської області, працівників міліції та неповнолітню особу,  прокурором міста Житомира на місце події викликано співробітників ГУМНС України в Житомирській області, які, відповідно до чинного законодавства,  за допомогою спеціальної техніки відчинили вхідні двері до приміщення.

За даним фактом наразі триває перевірка, за результатами якої буде прийнято відповідне процесуальне рішення  та повідомлено додатково.
Поділитись

Новини по темі: