18 квітня, 2024
Ми в соцмережах

Депутат Леонід Крігер потрапив до скандалу через диких вепрів.

  • 15 березня, 2009 19:42
За двох убитих кабанів вони з братом заплатили 2 тисячі доларів і 12 тисяч гривень

Двох диких вепрів уполював 11 січня Віктор Бондар із села Корчак Житомирського району. Притяг їх додому. Зателефонував братові й батькові, попросив поділити м’ясо.

Брати Анатолій (ліворуч) та Віктор Бондарі стверджують, що їх ледь не вбили через двох застрелених вепрів
 
Брати Анатолій (ліворуч) та Віктор Бондарі стверджують, що їх ледь не вбили через двох застрелених вепрів (фото: Надія ЯНОВСЬКА)

— Коли йшов додому, наді мною літав вертольот, — згадує 24-річнийБондар. — Я не обращав вніманія. О п’ятій прийшли брат і батько. А за півчаса почули шум машин. І тут почалося, — чоловік хапається за голову. — В хату ввірвався натовп. Кричали, питали, хто вбив свиней. Били нас ланцюгами, дрючками.

До будинку Бондарів під’їхали дев’ять джипів та один УАЗ. Серед гостей був Іван Неборачко, голова обласного товариства мисливців.

— Я ще в жизні не бачив стільки джипів, — зізнається Віктор. — Самі крутелики. Серед них був Крігер (Леонід Крігер — депутат Житомирської міської ради від блоку ”Наша Україна”. — ”ГПУ”). Кричав, що я вбив його кабанів. Вимагав 30 тисяч гривень. Душив мене, хтось вліпив мою жінку Аню. З нашої хати виносили ножі, сокири, посуд. Мовляв, як компенсацію за вепрів.

Чоловік зізнався, що застрелив кабанів на сільських городах.

— Мене прив’язали на собачий цеп, брату Толіку за шию мотузку кинули. Мене повели у Крігеровий джип, батька — в ”уазик”. Повезли в село Дениші. Підвели до вирубаної ополонки, тицьнули носом. Мовляв, не вернеш 30 ”штук” — будеш там. Я обіцяв, що знайду. Тоді Неборачко наказав, щоб ми підписали протоколи про браконьєрство. Мусили писати, хоч я стріляв на городах! Нас по черзі товкли, пальці сували в двері.

Віктор стікав кров’ю. Витирав її серветкою.

— Потім Крігер поїхав до мого брата Саші, — зітхає чоловік. — Той привіз 2 тисячі доларів і 10 тисяч гривень. Не вистачало ще 2 тисяч гривень. Я присягався, що поверну. Лиш тоді Крігер заспокоївся. Потім нас вивезли до воріт угіддя й викинули. Ішли додому пішки. Теплу одежу мав тільки Саша, а температура сягала мінус 15 градусів. Жінка Аня зустрічала нас у сльозах. Думала, ніколи вже не побачить. А ті забрали з дому все. Навіть відра не було, щоб набрати води.

Наступного дня братам нагадали про борг. 13 січня 29-річний Анатолій Бондар відвіз 2 тис. грн до Житомира.

— Передав Неборачку, — каже Віктор. — Той забрав. Потім ще сказав, що треба якось зустрітися за чаркою.

Після пригоди Віктор, його брат Анатолій та дружина потрапили до лікарні.




Міліціонери забрали серветку, але в мене досі не взяли аналіз крові



— Я майже місяць лежав. Ангіну схопив, руку після побоїв оперували. Ось нещодавно виписався. Бачите, на обличчі та руках червоні цятки. Це наслідок геморагічного васкуліту з ураженням шкіри та суглобів. Досі жінка уколи робить.

23-річна Ганна Бондар лікувала забій передньої черевної стінки, Анатолій — забої на тілі.

18 січня Віктор поскаржився до міліції. Разом зі слідчим виїхав до мисливського угіддя у Денишах. У кущах знайшли серветку, якою витирав кров.

— Міліціонери її забрали, але в мене досі не взяли аналізу крові, — розводить руками.

Бондар звернувся до Міністерства внутрішніх справ та Генеральної прокуратури України. У відомствах запевнили, що взяли справу під контроль. Порушили кримінальну справу за погрозу вбивством та вимагання.

— Від того кошмару досі очухатися не можу, — витирає лоба Віктор. — Як у селі машина їде, мені страшно стає — раптом за мною? Дорого мені те м’ясо обійшлось. Якщо кабана здати на м’ясо, то получиш максимум 4 тисячі. З нас здерли по 15... І то ледь не повбивали. Їм вепри дорожчі за людей.

Генеральний директор заводу з виготовлення котлів на твердому паливі Леонід Крігер вважає, що комусь вигідно обливати його брудом
 
Генеральний директор заводу з виготовлення котлів на твердому паливі Леонід Крігер вважає, що комусь вигідно обливати його брудом

— Ці хлопці — браконьєри, — стверджує 44-річний Іван Неборачко, голова Житомирського обласного військового товариства мисливців. — Уполювали кабанів на території нашого угіддя, і не в сезон. Звісно, провини не визнають. Зробили ворогами людей тих, хто охороняє природу. Бійку самі ж спровокували.

Іван Михайлович запевняє, що конфлікт залагодили:

— Ми привезли хлопців в урочище Камінне Денишівської сільради, де знаходиться дочірнє підприємство ”Тригірське мисливське господарство”. Посадили порушників і свідків за стіл. Запротоколювали факт браконьєрства й відпустили додому. Потім звернулися у правоохоронні органи, аби проти браконьєрів порушили справу. Адже вони завдали нашому господарству збитків на суму 20 тисяч гривень.

Чоловік каже: після пригоди у нього стався серцевий напад. Нині лікується у відділенні кардіології обласної лікарні.

53-річний Леонід Крігер — генеральний директор заводу ”КРІГЕР”, який виготовляє котли на твердому паливі. Має гелікоптер.

— Це провокація, хтось хоче мене обгадити, — переконаний бізнесмен. — Увечері 11 січня я справді був біля будинку Бондарів. Фотографував убитих кабанів, яких вирощували у нашому господарстві. Але бійки не було. Нічим мені зайнятися, як ото кулаками махати? А зараз мене навіть шантажують цим.

Надія ЯНОВСЬКА
Поділитись

Новини по темі: