19 квітня, 2024
Ми в соцмережах

Україна – постачальниця „живого товару”?

  • 11 грудня, 2008 10:07
Боротьба з торгівлею людьми є одним з міжнародних зобов’язань, взятих на себе нашою державою і є приоритетним напрямком.

Зважаючи на економічне становище в державі значна маса людей змушена виїздити за кордон в пошуках більшого заробітку. Саме велика кількість бажаючих працевлаштуватись за кордоном є підґрунтям нелегальної діяльності трафікерів(торгівців людьми) та інших суб’єктів, які не мають відповідного дозволу на таку діяльність. Вивіз людей за кордон під виглядом працевлаштування з метою використання їх у секс-бізнесі чи на примусових роботах за визначенням міжнародних експертів є одним з видів транснаціональної організованої злочинності, який за кримінальними прибутками межує з торгівлею зброєю та наркобізнесом.

Основні напрямки вивезення громадян України за кордон найчастіше припадають на країни Центральної і Західної Європи, Балканського та Апеннінського півостровів, Близького сходу. При цьому більшість із них ( Німеччина, Франція, Іспанія, Італія, Греція, Туреччина, Ізраїль, Об’єднані Арабські Емірати, Росія та інші держави ) є країнами призначення, а деякі (Польща, Румунія, Болгарія ) відносяться до країн транзиту.


Однак, навіть після визнання такої проблеми як торгівля людьми, визначення його як суспільно небезпечного діяння та закріплення відповідальності за його вчинення у Кримінальному Кодексі, - цілеспрямована робота по виявленню фактів торгівлі людьми, знешкодженню злочинних груп, що діють у цій сфері, майже не проводилась тому, що торгівля людьми в Україні, як і в інших державах, це злочинна діяльність, яка характеризується високим рівнем латентності. Вона обумовлена рядом факторів, одним з яких є неможливість всебічного вивчення проблеми та об’єктивного висвітлення результатів традиційними методами.

11 квітня 2005 року в структурі МВС, створено самостійну службу по боротьбі зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми. До складу, вже спеціалізованих підрозділів, увійшли найбільш досвідчені працівники органів внутрішніх справ та які вже мають певний досвід роботи в сфері боротьби з торгівлею людьми.

Якщо провести аналіз кількості порушених кримінальних справ, то видно, що досвід та відповідно і кваліфікованість працівників, які займаються безпосередньо виявленням, розкриттям та розслідуванням даних злочинів, - постійно зростає - 2002 рік: 1, 2003 рік : 10, 2004 рік : 11, 2005 рік : 17, 2006 рік : 17, 2007 рік : 14

Упродовж поточного року виявлено та задокументовано 11 злочинів передбачених ст.149 Кримінального кодексу України, встановлено 25 потерпілих та знешкоджено 4 канали вивезення «живого товару» до Республіки Польща, Арабських еміратів та Російської Федерації.

У взаємодії з громадськими організаціями «Авенір» та «ЖІКЦ» за сприяння Міжнародної організації з міграції в поточному році 26 осіб отримали реінтеграційну допомогу суму близько 100000 грн, в тому числі: придбано 3 приватних будинки, коня, побутову техніку(холодильники, телевізори, пральні машини), надано допомогу в працевлаштуванні, придбанні одягу, придбанні продуктів харчування, відновленні документів, погашенні заборгованості за комунальні послуги, в оплаті навчання, придбання інструментів і допомога в організації власної справи, безкоштовне медичне обстеження та лікування в медичному центрі МОМ м.Київ, та надання безпечного проживання в реабілітаційному центрі «Євгенія» при ЖІКЦ.

Хотілося б відзначити що трафікери щороку змінюють форми діяльності, якщо рік-два назад ми документували в основному торгівлю людьми пов’язану з сексуальною експлуатацію то в минулому та цьому році набирає масштабів трудова експлуатація. Цьому сприяє як я говорив на початку виступу безробіття та бажання швидко заробити великі гроші.

- в поточному році задокументовано діяльність організованої злочинної групи з міжнародними зв’язками учасники якої в період часу з квітня по червень місяць 2006 року здійснювали вербування, перевезення та передачу мешканців області до р.Польща для подальшої трудової експлуатації.

- порушено кримінальну справу за фактами трудової експлуатації мешканців області на території Російської Федерації по збиранню яблук.

- в червні 2005 року в одному з районів області з метою експлуатації пов’язаної з зайняттям жебрацтвом, злочинці запропонували місцевим мешканкам свої послуги в працевлаштуванні по догляду за літніми людьми в Республіці Польща, пообіцявши при цьому високу заробітну плату та гідні умови праці й проживання, та отримавши згоду потерпілих разом з малолітніми дітьми 2001 р.н., 2002 р.н., 2000 р.н. перевезли останніх до Республіки Польща, де упродовж 2005-2006 років примушували їх займатись жебрацтвом.

Шановні громадяни перед тим як збиратись у поїздку за кордон, дізнайтесь, куди ви їдете (країна, місто, місце, де ви працюватимете). Вас мають ознайомити з копією контракту, який ви будете підписувати за кордоном.

Для того, щоб перевірити наявність посередницької фірми, можна звернутись до Центру зайнятості і вам повідомлять, чи зареєстрована така фірма. Якщо цього недостатньо - звертайтесь у відділ „Боротьби зі злочинами пов’язаними з торгівлею людьми” до нас можна звернутися в будь-який час за телефоном 40-75-50.

Хочу наголосити: навіть якщо у посередницької фірми є ліцензія і контракт, все одно ви маєте попередити близьких, аби вони знали, куди ви їдете. Залишіть комусь копії паспорту, контракту, білетів. Це спростить ваш розшук, прискорить підтвердження вашої особистості, якщо трефікери відберуть у вас паспорт. Зрештою, ситуація може змінитися лише тоді, коли люди усвідомлять, що експлуатація їх праці, примус до проституції — це такі ж види злочину, як крадіжка чи вбивство.

Отож, перш ніж їхати за кордон, я хотів би, щоб ви, шановні слухачі, задумались, чи слід це робити і звичайно зробили для себе певний вибір.

УМВС України в Житомирській області
Поділитись

Новини по темі: